fbpx

Denumirile populare ale lunilor anului

sursa foto: wikimedia.org

sursa foto: wikimedia.org

Fiecare lună are un nume special.

 

03 Ianuarie 2016

17:45

În trecut, bătrânii recunoșteau și denumeau lunile după caracteristicile pe care le prezentau. În funcție de cât de aproape erau de vară sau de iarnă, de toamnă ori de primăvară, căpătau un nume specific.

Ianuarie – denumită Gerar în limbajul popular este luna în care oamenii se bucură de venirea noului an, dar și luna prevestitoare a vremii ce urmează a pune stăpânire pe pământ. Astfel, bunicii noștri știau prea bine că, dacă în Ianuarie va fi ger, în Februarie avea să ningă; în schimb, dacă nu, primăvara se anunța a fi frumoasă, cu vreme blândă.

Februarie – a primit denumirea de Făurar grație pregătirilor pentru reînceperea muncilor agricole, este luna în care oamenii își pregătesc și îmbunătățesc uneltele, căruțele, pentru a putea începe cu bine un nou an agricol.

Martie – Încolțitorul, sau Mărțișorul, sau Germanarul vestește trezirea tuturor la viață, dar este totodată și frumoasa lună dedicată sărbătorii femeii și a tuturor mamelor 🙂

Aprilie – Prierul este luna în care se încep muncile câmpului, dar și luna sărbătorilor pascale, un prilej pentru familii de a fi din nou împreună.

Mai – denumită Florar ori Pratar este luna în care întreg pământul se transformă într-un tablou pastelat, toate florile se trezesc la viață, colorându-ne privirile. Este, de altfel, și luna în care animalele sunt scoase la păscut, bucurându-se de iarba proaspăt crescută.

Iunie – Cireșar – după cum o trădează și numele, luna iunie este luna în care bucuria ne este adusă atât de cireșe, cât și de venirea verii, a vacanței mult așteptate de copii și zile pline cu soare.

Iulie – luna pe care o numim Cuptor este considerată a fi soața Făurarului, astfel încât oamenii știu că, pe cât de frig a fost în februarie, pe atât de cald va fi în Iulie.

August – Gustarul este luna în care ne bucurăm de multitudinea roadelor pământești, luna în care soarele își face de cap, dar și luna sacrificată pentru adunatul fânului, al fructelor și recoltelor de tot soiul.

Septembrie – denumită Vinițel sau Răpciune, este luna culegerii strugurilor, pentru ca, mai apoi, să ne bucurăm de vinul proaspăt. Este luna în care răsplata pentru munca de pe parcursul anului se materializează, cămările fiind pline de zarzavaturi și compoturi. Este, de asemenea și simbolul pentru venirea toamnei.

Octombrie – Brumărelul este cel care ne aduce prima brumă, primul ger, dar și luna perfectă pentru însămânțarea plantelor de toamnă.

Noiembrie – denumită și Brumar, ne înștiințează că iarna ne bate la ușă, muncile câmpului se termină de tot și se fac pregătiri seriose pentru iarna ce va avea să vină. Se spune că dacă în Noiembrie plouă mult, iarna va fi una grea.

Decembrie – Undrea este luna cadourilor, luna în care ne bucurăm cu toții de o multitudine de sărbători și tradiții creștinești, toate înfrumusețate de zăpadă și magia pe care albul acesteia o aduce cu ea. Este o lună magică. Cei mici dau un sens aparte misterului și credinței așteptându-l pe Moșu’ , iar adulţii, care sunt, până la urma urmei, doar nişte copii ce se ascund în spatele treburilor de „oameni mari”, învață de la cei mici ce înseamnă bucuria, și că aceasta nu necesită un efort supraomenesc, ea se ascunde în gesturi mărunte, într-un zâmbet, într-o îmbrățișare caldă, într-un „Mulțumesc” sincer.

 

Ludmila Naghi