fbpx

Descoperiți povestea cânepii, de la sămânță… la haine

bia la razboiExpoziție și atelier de meșteșugărit.

 

13 Aprilie 2016

10:15

Programul Școala Altfel aduce expoziții inedite. Una dintre ele este cea organizată de Muzeul Țării Crișurilor, intitulată Cânepa – de la sămânţă la produs finit. Tehnică de lucru, instrumentar şi obiecte textile din lumea satului bihorean, ale cărei porți s-au deschis deja!

Vizitatorii pot afla lucruri interesante despre întregul proces de prelucrare a cânepii – de la cules, la topit, zdrobit până la ţesutul pănurii, iar în final pot admira porturile populare sau piesele textile rezultate.

Totodată, pot simți atmosfera unei case țărănești din secolul al XX-lea, în care etnografii muzeului eu recreat două interioare de locuință: unul de lucru – în care vom vedea un război de ţesut, leagăn, laviţă, scaune şi altul de sărbătoare, în care sunt expuse ştergare, feţe de masă, perne, ţoluri şi manechine îmbrăcate în costume populare din zona Bihorului.

Pentru că expoziția este dedicată în principal elevilor, pentru ei, muzeografii au pregătit și ateliere în care vor avea loc demonstrații în tehnica țesutului.

Prețul unui bilet de intrare este de 4 lei/ adult și 2 lei/ copil. În perioada programului Școala Altfel, 18 – 22 Aprilie 2016, programul de vizitare este următorul:

  • Luni, Marţi, Joi: 10:00-15:00
  • Miercuri şi Vineri: 10:00-18:00.

Mai jos aveți câteva fotografii de la venisaj, galeria completă pe Facebook Evenimente Oradea!

Laura Luțai

bia la razboi

cinepa haine populare

perne

casa taraneasca

canepa topita