fbpx

Despre capuse si purici. Dusmanii prietenului tau necuvantator

capuseCu gândul la vară și multe vietăți astăzi povestim despre ce înseamnă, cum tratăm şi  ce riscuri implică parazitismul la animalele de companie.

01 Mai 2013

12:09

 

Parazitismul însemnă infestarea căţelului/pisicii dumneavoastră cu o gamă largă de paraziţi interni sau externi.

Când discutăm despre paraziţi interni, lista este foarte lungă, producând boli mai mult sau mai puţin grave. Printre aceşti paraziţi se numără teniile, ascarizii (cunoscuţi sub denumirea popular de limbrici), toxoplasmoza, mai nou apărutul în România „vierme al inimii”: Dirofilaria spp. Şi lista nu se opreşte aici, ea poate continua până la zeci de nume.

La paraziţii externi, lista este un pic mai scurtă, dar cu efecte la fel de dăunătoare asupra organismului animal. Căpuşele, puricii, păduchii, râia (sarcoptică, otodectică), demodecia sau cheiletioza sunt parte din entităţile despre care vorbim.

Simptomele pe care poate să le aibă un animal parazitat pot varia de la diaree la constipaţie, slăbire, vomismente, balonare, prurit (mâncărime), urticarie, căderea părului, etc. În cazul unora din paraziţii intestinali pot apărea şi intoxicaţii. Voi puteţi sau nu să observaţi elimarea acestor  „viermi” prin fecale.

În cazul paraziţilor externi, simptomele sunt mai evidente, se văd puricii, păduchii sau căpuşele pe corpul animalelor, apare senzaţia de scărpinat, depilaţii sau chiar răni.

Tratamentele pentru paraziţii interni trebuie făcute din 3 în 3 luni, sau în funcţie de recomandarea medicului veterinar şi a produselor deparazitante folosite. Aceeaşi recomandare, din 3 în 3 luni, este valabilă şi pentru purici si păduchi şi o dată  pe lună pentru căpuşe (mai ales în perioadele de căldură, când sunt foarte numeroase). Tratamentele pot fi diferite, în funcţie de antiparazitantele folosite. Pentru râie, cheiletioză, demodecie tratamentul este de lungă durată, dar foarte important pentru viaţa companionului dumneavoastră.

O parte din toţi aceşti paraziţi se pot transmite şi la om, ajungând să fiţi nevoiţi să deparazitaţi întrega familie. Puricii atacă şi oamenii, dar nu trăiesc pe ei, iar căpuşele vă pot transmite numeroase boli, printre care şi mult mediatizata boala Lyme.

Pentru mai multe informaţii sau când aveţi neclarităţi despre ceea ce se întâmplă cu animalul dumneavoastră, întrebaţi medicul veterinar. O primăvară fără paraziţi!

În Oșorhei, de coafură canină, consultații, tratamente și medicamente pentru diferetele afecțiuni ale animalelor puteți beneficia în Cabinetul și Farmacia Veterinară „Proveterinaria”, Strada Principală – 407. Telefon 0749. 765. 079, e-mail: contact@proveterinaria.ro, Facebook.

 

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei