fbpx

Despre capuse si purici. Dusmanii prietenului tau necuvantator

capuseCu g├óndul la var─â ╚Öi multe viet─â╚Ťi ast─âzi povestim despre ce ├«nseamn─â, cum trat─âm ┼či ┬áce riscuri implic─â parazitismul la animalele de companie.

01 Mai 2013

12:09

 

Parazitismul însemnă infestarea căţelului/pisicii dumneavoastră cu o gamă largă de paraziţi interni sau externi.

C├ónd discut─âm despre parazi┼úi interni, lista este foarte lung─â, produc├ónd boli mai mult sau mai pu┼úin grave. Printre ace┼čti parazi┼úi se num─âr─â teniile, ascarizii (cunoscu┼úi sub denumirea popular de limbrici), toxoplasmoza, mai nou ap─ârutul ├«n Rom├ónia ÔÇ×vierme al inimiiÔÇŁ: Dirofilaria spp. ┼×i lista nu se opre┼čte aici, ea poate continua p├ón─â la zeci de nume.

La parazi┼úii externi, lista este un pic mai scurt─â, dar cu efecte la fel de d─âun─âtoare asupra organismului animal. C─âpu┼čele, puricii, p─âduchii, r├óia (sarcoptic─â, otodectic─â), demodecia sau cheiletioza sunt parte din entit─â┼úile despre care vorbim.

Simptomele pe care poate s─â le aib─â un animal parazitat pot varia de la diaree la constipa┼úie, sl─âbire, vomismente, balonare, prurit (m├ónc─ârime), urticarie, c─âderea p─ârului, etc. ├Än cazul unora din parazi┼úii intestinali pot ap─ârea ┼či intoxica┼úii. Voi pute┼úi sau nu s─â observa┼úi elimarea acestor ┬áÔÇ×viermiÔÇŁ prin fecale.

├Än cazul parazi┼úilor externi, simptomele sunt mai evidente, se v─âd puricii, p─âduchii sau c─âpu┼čele pe corpul animalelor, apare senza┼úia de sc─ârpinat, depila┼úii sau chiar r─âni.

Tratamentele pentru parazi┼úii interni trebuie f─âcute din 3 ├«n 3 luni, sau ├«n func┼úie de recomandarea medicului veterinar ┼či a produselor deparazitante folosite. Aceea┼či recomandare, din 3 ├«n 3 luni, este valabil─â ┼či pentru purici si p─âduchi ┼či o dat─â ┬ápe lun─â pentru c─âpu┼če (mai ales ├«n perioadele de c─âldur─â, c├ónd sunt foarte numeroase). Tratamentele pot fi diferite, ├«n func┼úie de antiparazitantele folosite. Pentru r├óie, cheiletioz─â, demodecie tratamentul este de lung─â durat─â, dar foarte important pentru via┼úa companionului dumneavoastr─â.

O parte din to┼úi ace┼čti parazi┼úi se pot transmite ┼či la om, ajung├ónd s─â fi┼úi nevoi┼úi s─â deparazita┼úi ├«ntrega familie. Puricii atac─â ┼či oamenii, dar nu tr─âiesc pe ei, iar c─âpu┼čele v─â pot transmite numeroase boli, printre care ┼či mult mediatizata boala Lyme.

Pentru mai multe informaţii sau când aveţi neclarităţi despre ceea ce se întâmplă cu animalul dumneavoastră, întrebaţi medicul veterinar. O primăvară fără paraziţi!

├Än O╚Öorhei, de coafur─â canin─â,┬áconsulta╚Ťii, tratamente ╚Öi medicamente pentru diferetele afec╚Ťiuni ale animalelor pute╚Ťi beneficia ├«n Cabinetul ╚Öi Farmacia Veterinar─â ÔÇ×ProveterinariaÔÇŁ, Strada Principal─â ÔÇô 407. Telefon┬á0749. 765. 079, e-mail:┬ácontact@proveterinaria.ro,┬áFacebook.

 

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei