fbpx

Dintii devitali. Cauze ale innegririi dintilor

femeieUn dinte devital este un dinte din care s-a scos pulpa dentară.

 

30 Aprilie 2013

14:10

Pulpa dentară este un țesut care se află în interiorul dinților, în camera pulpară și în canalul radicular, formată din vase de sânge și nervi. De obicei se ajunge la scoaterea pulpei, sau la pulpectomie în termeni medicali, atunci când eroziunea (caria) dentară evoluează mult și ajunge în camera pulpară, producându-se inflamația pulpei sau pulpita.

Scoaterea pulpei se face sub anestezie locală, durerile cu care vin pacienții fiind destul de intense. Pulpectomia este o intervenție de urgență stomatologică. În ședințele următoare se definitivează tratamentul de canal și obturarea (plombarea) dintelui.

Dintele poate ajunge devital și când pacientul cu pulpită nu se prezintă la dentist, în câteva zile pulpa se gangrenează, dintele nu mai doare o perioadă, dar în aceste cazuri de gangrenă pulpară, ulterior, canalul se infectează și poate apare abcesul și puroiul.

Gangrena pulpară se tratează, deseori sunt necesare tratamente cu antibiotice pe cale generală, sau se poate ajunge la rezecția rădăcinii, când o parte din rădăcină trebuie secționată; toate pentru ca dintele să nu mai prezinte pericolul de infecție. Rezecția rădăcinii este o intervenție chirurgicală, care se face printr-o incizie în mucoasa orală și în osul din jurul rădăcinii.

Pacienții ar trebui să știe că e indicat să nu se ajungă la scoaterea pulpei din dinte și să se prezinte cât mai repede la dentist, atunci când dintele prezintă numai o carie simplă, care se însănătoșește și se obturează fără ca nervul să fie scos.

Dinții devitali pot ulterior suferi, din cauză că smalțul și dentina devin mai casante în urma devitalizării. Ei se pot fractura mult mai ușor, chiar dacă sunt corect tratați pe canalul radicular. De obicei în urma pulpectomiei și distrucția dintelui e destul de mare, medicul dentist fiind nevoit să sacrifice mult din smalțul sănătos pentru a crea un acces corect la canale. Dacă dintele devital se fracturează, se alege soluția în funcție de mărimea părții fracturate, se poate reface plomba, sau se aplică pivoți, coroane, pentru a reface dintele respectiv.

Mai există un incident neplăcut care se poate întâmpla, în timp, dinților devitalizați: ei își pot schimba culoarea, se pot îngălbeni sau înnegri. Cauza este următoarea: în timpul inflamației pulpei sau în timpul manoperei de devitalizare, hemoglobina din sânge se infiltrează în canaliculele din dentină, și apoi aceasta își schimbă culoarea de la roșu înspre maroniu sau negru. Dentina schimbată la culoare transpare apoi prin smalț iar dintele respectiv e diferit de cei alăturați, rezultând un aspect inestetic mai ales în cazul dințiilor anteriori.

În aceste situații se poate face albirea internă a dintelui. Prin această manoperă, se deschide din nou o parte a camerei pulpare și se introduce un gel special pentru albit. Apoi se pune o obturație provizorie pentru câteva zile. Manopera se poate repeta de 2 – 3 ori la interval de câteva zile, nu este dureroasă, deși rezultatul e de multe ori nesigur; dintele poate să nu se deschidă la culoare, sau să se deschidă insuficient. În aceste condiții soluția este numai protezarea, adică mascarea dintelui cu o fațetă, sau îmbrăcarea lui într-o coroană de inveliș, de culoarea celorlalți dinți invecinați.

În Oradea, de consultații și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist