fbpx

Drumul de legătură dintre Oradea și Fughiu, prin Podgoria, a fost finalizat

Ajungem mai ușor prin estul orașului.

 

13 Mai 2020

10:00

Primăria Oradea anunță încheierea lucrărilor la modernizarea străzii Podgoria și prelungirea ei până în partea nordică a localității Fughiu, comuna Oșorhei.

Obiectivul de investiție a vizat modernizarea drumului existent de legătură între Municipiul Oradea (strada Podgoriei, de la zona neasfaltată), până la intersecția dintre localitățile Husasău de Criș și Fughiu (comuna Oșorhei), având o lungime estimată de aproximativ 3,6 km și două benzi de circulație (câte unul pe sens), cu o lățime de 2,75 m fiecare.

Faţă de traseul prin DN1, acest drum de legătură, împreună cu DJ 77G şi DJ 767A, oferă o alternativă mai scurtă de acces în Municipiul Oradea pentru localităţile Husasău de Criş, Ineu, Botean, Bălaia, Burzuc, Chioag.

Prin realizarea acestei investiții publice se creează o legătură rutieră funcțională între Municipiul Oradea și comuna Oșorhei, care va permite și o dezvoltare rezidențială și economică.

Acest drum va permite un acces mai bun la proprietățile din zona Podgoria şi va face ca cei care vor să ajungă la Oradea din zonele Husasău de Criş şi Fughiu să economisească timp şi bani. Mulțumesc colegilor de la Zona Metropolitană, gestionarii proiectului, precum și conducerii Primăriei comunei Oşorhei, cu care am realizat împreună investiția. Pe teritoriul Oradiei, lucrările au fost mai dificile din cauza rețelelor subterane și porțiunii înguste a zonei. Ne cerem scuze riveranilor pentru neajunsurile și deranjul generat de aceste lucrări. Lucrăm și la un alt proiect important pentru a ușura ieșirea din Oradea spre Cluj. Până la sfârşitul acestei luni vom prezenta varianta de ocolire a localității Oşorhei. Căutăm finanțare şi pentru acest proiect. Sunt convins că anul viitor vom începe şi această lucrare, în parteneriat cu Primăria Oşorhei.

Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea

Investiția s-a realizat pe baza a două contracte de execuție:

1. Modernizarea drumului de legătură dintre Municipiul Oradea și Comuna Oșorhei. Contractul „Modernizarea drumului de legătură dintre Municipiul Oradea și Comuna Oșorhei” este în valoare de 6.587.456,13 lei fără TVA. În cadrul contractului au fost realizate următoarele categorii de lucrări:
– Structura rutieră a drumului alcătuită din 25 cm balast, 15 cm piatră spartă, 5 cm mixtură asfaltică strat de binder BAD 22,4; 4 cm mixtură asfaltică strat de uzură BA16;
– Bordură și rigolă drum (bordură culcată) în lungime de 3,6 km;
– Accese la proprietăți și drumuri laterale (pe o lungime de 15,00m);
– Podețe pentru evacuarea apelor pluviale;
– Ziduri de sprijin în lungime de aproximativ 900 m;
– 6 stații de autobuz, câte trei pe fiecare parte a drumului;
– Lucrări pentru siguranța circulației;
– Relocare stâlpi de iluminat.

2. Execuție lucrări trotuare și canalizare pluvială pentru drumul Oradea – Oșorhei. Contractul „Execuție lucrări trotuare și canalizare pluvială pentru drumul Oradea – Oșorhei” este în valoare de 2.301.903,12 lei fără TVA . În cadrul contractului au fost realizate următoarele categorii de lucrări:
– Trotuare cu o lățime medie de 1,00 m, pe partea stângă a drumului;
– Canalizare pluvială discontinuă;
– Decantoare și rigole prefabricate;
– Puțuri absorbante pentru evacuarea apei pluviale.

Mai jos vedeți traseul complet al drumului.