fbpx

Ecologistii bihoreni roaga parlamentarii sa voteze CONTRA exploatarii gazelor de sist

exploatare gazeMișcare importantă din partea organizațiilor ecologiste din Bihor.

 

30 Septembrie 2013

14:41

Astăzi, 30 Septembrie 2013, nu mai puțin de 4 organizații bihorene, de factură ecologistă și civică, au trimis parlamentarilor bihoreni o scrisoare prin care le cer să voteze contra exploatării gazelor de șist în România.

Dacă rugămințile le vor fi ascultate, vom vedea sau, mai precis, vom simți pe pielea noastră. Până atunci vă redăm integral textul scrisorii:

Stimați reprezentanți ai județului Bihor în Parlamentul României,

Prin această scrisoare, organizațiile civice semnatare doresc să aducă la cunoștința domniilor voastre poziția lor cu privire la exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice în România.

Nu dorim ca această tehnologie să fie utilizată niciunde pe suprafața țării noastre și solicităm interzicerea prin lege a acestui tip de exploatare.

Considerăm că exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică nu este de dorit din cel puțin următoarele motive:

  • necesită cantități foarte mari de apă, punând astfel în pericol resursele de apă potabilă ale comunităților din apropierea zonei de exploatare;
  • duce, în cele mai multe dintre cazuri, la contaminarea pânzei freatice cu substanțele folosite pentru fisurarea rocilor;
  • riscul de poluare este foarte mare;
  • până în prezent nu s-au elaborat studii de impact complete care să prezinte toate tipurile de impact negativ pe care l-ar putea avea exploatarea gazelor de șist.
  • în aceste condiții, noi considerăm că avantejele economice sunt net depășite în de gravitatea pierderilor de mediu.

Nu în ultimul rând, vă solicităm să țineți cont de protestele masive care au avut loc în ultima perioadă în România și în străinătate privind acest subiect, care arată o opoziție clară a populației și a societății civile față de posibila exploatare a gazelor de șist. De asemenea, nu uitați că sunt vizate și mai multe zone din județul Bihor, printre care și Băile Felix, regiune care, în cazul începerii unor astfel de exploatări, riscă să își piardă definitiv potențialul de zonă turistică.

Apelăm, așadar, la domniile voastre cu rugămintea de a susține prin vot proiectul de lege privind interzicerea fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea gazelor de șist (“Propunere legislativă privind interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare (fisurare) hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide şi anularea licenţelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizează această metodă” –www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=17169&cam=1).

Pentru orice alte informații sau pentru consultări pe marginea acestui subiect vă stăm la dispoziție.

Academia Civică Bihor – Eugenia Mitrașcă 

Ecotop – Eleonora Mircescu 

Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă – Paul Iacobaș 

Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munții ApuseniMihai Togor

Ciprian Costa