fbpx

Facultatea de Litere își deschide porțile pentru Admiterea 2016

inscrieri facultate uoradeaSpecializare dublă, o singură facultate. 

 

07 Iulie 2016

19:39

Universitatea din Oradea este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ superior din această parte a ţării şi întreg sud-estul european.

În 1780, pe vremea Mariei Tereza, ia fiinţă în Oradea o şcoală superioară de învăţământ filozofic căreia i se va alătura, peste opt ani, Facultatea de Drept. După Unirea din 1918, toate cursurile facultăţilor se vor ţine în limba română.

Dorinţa intelectualităţii din Crişana, de a se avea o facultate de Litere la Oradea, s-a realizat abia în 1963, când se reînfiinţează un Institut Pedagogic de 3 ani, cu facultăţile de Filologie şi Matematică – Fizică.

Azi, Universitatea din Oradea este o instituţie de învăţământ modern, de tip integrat, care funcţionează după norme şi standarde europene. Numai Facultatea de Litere numără peste 500 de studenţi şi 37 cadre didactice.

Activitatea este organizată pe trei departamente: Limba şi literatura română, Limba şi literatura engleză, Limba şi literatura franceză-germană. Cursurile se desfăşoară pe trei cicluri universitare: licenţă, masterat, doctorat.

După integrarea în Procesul Bologna, facultăţile de Litere sunt singurele care şi-au păstrat dubla specializare, asigurând o mobilitate profesională mai mare.

La Facultatea de Litere din Oradea acestea sunt: română – cu o limbă străină (engleză, franceză, germană) sau dublă limbă străină (engleză cu franceză sau germană). Cele trei masterate de specializare şi aprofundare sunt în domeniile: Relevanţe europene ale literaturii române, Cultură şi civilizaţie europeană, Tipuri de modernitate în spaţiul anglofon şi francofon. Doctoratele cercetează în domeniile literatură română, literatură universală şi comparată.

În plus, studenţii pot studia în universităţi din străinătate în cadrul programelor Erasmus şi Robert Bosch. Universitatea din Oradea are 52 de acorduri cu universităţi străine în cadrul programului de mobilităţi pentru studenţi şi cadre didactice.

Dubla specializare în limbi străine le oferă absolvenţilor posibilitatea desfăşurării unor multiple activităţi intelectuale pe piaţa românească şi străină a muncii (profesori, traducători, translatori, relaţii internaţionale, instituţii culturale şi publice).

Înscriere pentru admitere:

  • 18 – 27 Iulie 2016, orele 12:00

Susţinerea probelor orale de competenţă lingvistică:

  • 28 Iulie 2016

Pe lângă Facultatea de Litere, funcţionează un Centru de limbi moderne (engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă), pe trei nivele (începători, mediu, avansat), în care cei înscriși sunt pregătiţi în scopuri specifice, pe domenii de activitate (afaceri, tehnic, medical, inginerie) sau pentru susţinerea unor teste de competenţă în limbi străine.

 

Ciprian Costa

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *