fbpx

Februarie 2016, o lună cu 29 de zile!

sursa foto: lawschooli.com

sursa foto: lawschooli.com

Rar, dar se întâmplă!

 

01 Februarie 2016

18:30

În acest an, luna Februarie are 29 de zile. În consecință, 2016 este denumit ca fiind „bisect”. Se întâmplă o dată la 4 ani, dar parcă toţi aşteptăm evenimentul. Şi de fiecare dată, primul gând ne duce la cei care sunt născuţi în 29 Februarie. De ce sunt ei sacrificaţi?

Pentru că, în secolul II, un călugăr din Turcia, Dionisie cel Mic, a făcut un calcul şi a observat că între calendarul iulian şi timpul real există o diferenţă. Mai exact, mişcarea de rotaţie e Pământului se realizează în 365 de zile, 6 ore, 9 minute şi 9 secunde.

În acest fel, un an nu are, asa cum ştim noi, nici 365 de zile, dar nici 366. Ci, undeva, între. Dacă era stabilit ca anul să aibă 365 de zile, am fi ajuns ca în timp, în sute de ani, anotimpurile să se deplaseze în calendar, astfel că luna Iulie ar fi fost iarna ori Decembrie – vara.

Din acest motiv, s-a optat pentru varianta în care, o dată la 4 ani, anul să primească încă o zi. Această corecţie face ca în calendar să se respecte anotimpurile. Şi aşa s-a ajuns ca 3 ani să aibă 365 de zile, dar al patrulea să fie compus din 366, adăugându-se încă o zi lunii Februarie, denumirea fiind de an bisect.

Așadar, un an este bisect este cel divizibil la 4, exceptând anii seculari. Cei cu două zerouri nu sunt ani bisecţi decât dacă primele două cifre sunt divizibile cu 4. De exemplu, anul 1900 nu a fost bisect, dar anul 2000 a fost. Deci ne putem considera norocoşi deoarece am fost contemporani cu un an secular bisect, pentru că următorul este abia în 2400.

 

Laura Luțai