fbpx

Feniculul, o plantă cu multiple beneficii

sursa: articles.mercola.com

Beneficiile plantelor din grădină.

 

19 Mai 2018

12:15

Feniculul este o plantă ce are un miros dulce, originară din Europa de Sud, din zona Mediteranei. Deşi acesta s-a răspândit în toată lumea, folosirea feniculului predomină în bucătăria grecească şi în cea italiană. Avantajul acestuia este faptul că poate creşte în aproape toate zonele şi poate fi consumat în întregime: bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele fiind toate comestibile.

Feniculul este folosit pentru diverse afecţiuni, precum ar fi:

  • sănătatea inimii – fibrele prezente în fenicul, împreună cu potasiul, vitamina C şi vitamina B6 contribuie la menţinerea unei inimi sănătoase. Feniculul conţine cantităţi semnificative de fibre, care ajută la scăderea cantităţii totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul bolilor de inimă
  • tensiunea arterială – datorită efectului vasodilatator al potasiului şi datorită prezenţei calciului şi magneziului, tensiunea arterială poate scădea în mod natural prin consumul acestei legume
  • reducerea colicilor în cazul sugarilor alăptaţi la sân – cercetările au arătat că administrarea uleiului din seminţe de fenicul poate duce la reducerea colicilor sugarilor cu vârsta între 2 şi 12 săptămâni, iar oferind un ceai pe bază de fenicul, museţel, verbinţă, lemn dulce şi roiniţă poate reduce severitatea colicilor la sugari
  • sănătatea oaselor – componentele feniculului ce contribuie la construirea şi menţinerea unei structuri osoase sănătoase şi puternice sunt fierul, fosforul, calciul, magneziul, zincul, manganul şi vitamina K
  • protecţie împotriva cancerului – consumul de fibre din fructe şi legume, precum feniculul, este asociat cu un risc redus de cancer colorectal. Celulele sunt mai bine apărate de radicalii liberi prin intermediul antioxidanţilor precum vitamina C, vitamina A şi beta carotenul.
  • controlul greutăţii – fibrele dietetice cresc senzaţia de saţietate şi reduc apetitul, ceea ce duce la un aport mai scăzut de calorii. În acelaşi timp ajută la prevenirea constipaţiei şi la buna funcţionare a tractului digestiv
  • frumuseţea pielii – feniculul este o sursă excelentă de vitamina C, iar aceasta prin efectul de antioxidant ajută în prevenirea daunele cauzate de soare şi poluare. Vitamina C influenţează capacitatea colagenului de a netezi ridurile şi de a îmbunătăţi textura pielii în general
  • creşte absorbţia de fier – consumul de alimente, cum ar fi feniculul, care sunt bogate în vitamina C alături de alimente care sunt bogate în fier va creşte capacitatea organismului de a absorbi fierul
  • creşterea energiei – feniculul este o sursă de vitamina B6, care joacă un rol esenţial în metabolismul energetic prin transformarea carbohidraţilor şi proteinelor în glucoză şi aminoacizi, componente ce sunt mai uşor folosite la producerea energiei de către organism
  • efect anti inflamator – colina este un nutrient foarte important din fenicul, fiind benefică pentru somn, mişcările musculare, în procesul de învăţare şi memorare. Colina, de asemenea, ajută la menţinerea structurii membranelor celulare şi la transmiterea impulsurilor nervoase, la absorbţia de grăsime şi reducerea inflamaţiei cronice

Paula Dreve

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *