fbpx

Fonduri europene pentru reabilitarea turismului cultural din Bihor

biserica de lemn din gheghieDirecţia Judeţeană pentru Cultură Bihor demarează un proiect de promovare și revitalizare a turismului cultural.

 

21 Aprilie 2013

14:03

Marţi, 23 Aprilie 2013, începând cu ora 10:00 la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Direcția Județeană pentru Cultură Bihor face cunoscut orădenilor programul Promovarea moştenirii culturale comune – Revitalizarea turismului cultural în Euroregiunea Hajdú-Bihar – Bihor.

Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013 (www.huro-cbc.eu) şi are ca obiectiv general dezvoltarea turismului cultural în zonele rurale din Euroregiunea Hajdú-Bihar – Bihor şi întărirea turismului cultural transfrontalier. 

Obiectivul acțiunii este reabilitarea a patru monumente de patrimoniu (bisericile de lemn din Gheghie și Hotar, refuncţionalizarea vechiului grânar în Muzeul Bocskai și a anexei vechiului grânar în ateliere meşteşugăreşti). Pe lângă acestea se va realiza un studiu de marketing turistic al zonei rurale și un ghid de bune practici în reabilitarea monumentelor.

Partenerul principal al acestui proiect este Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, iar cooperatorii sunt Fundaţia Gyermekeinkert din comuna Kismarja (Ungaria), Parohia Ortodoxă Hotar și Parohia Ortodoxă Gheghie. Bugetul proiectului este de 842.314 Euro din care 294.398 Euro reprezintă bugetul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi a Parohiilor ortodoxe Gheghie şi Hotar. Perioada de implementare 01 Ianuarie 2013 – 31 Decembrie 2014.

 

Andrei Marcu