fbpx

Horia Roman Patapievici vine în Oradea pentru a dezbate cu orădenii despre Omul recent

Omul de azi: slab sau puternic?

 

14 Octombrie 2019

09:30

Prin revoluția tehnologică și feluritele înnoiri, omul și-a ușurat viața. Omul de azi le are pe toate pe tavă, dar este dependent de tehnologie și de tot ce-i este furnizat de companii.

Sâmbătă, 19 Octombrie, scriitorul Horia Roman Patapievici revine în Oradea pentru a discuta, împreună cu bihorenii, despre modernitatea care a schimbat lumea, despre punctele tari și slăbiciunile „Omului recent”.

Evenimentul va avea loc în Sinagoga Ortodoxă din strada Mihai Viteazul nr. 6, începând cu ora 17:00. Biletele sunt disponibile AICI.

Omul recent este omul care, oricât timp ar trece peste el și oricâtă vreme l-ar șlefui, tot rudimentar rămâne. Pentru că acest tip uman nu se mai poate sprijini pe existența vreunui suflet, nici al lui și nici al lumii, el nu mai are resursele de a întemeia nici tradiții și nici măcar datini. (…) De ce? Pentru că și-a pierdut prezența. Omul recent este omul care, dorind să se sature de toate fenomenele lumii (…) s-a trezit într-o bună zi că nu mai este decât un epifenomen al curgerii, scurgerii și prelingerii lor. Este momentul când Gregor Samsa, după o noapte agitată de vise neliniștite, se trezește dimineața metamorfozat într-un uriaș gândac.