fbpx

Impozit DUBLU pentru clădirile neîngrijite din Oradea

palatul vulturul negruRenovați clădirile, ori veți plăti impozite mărite!

 

27 Octombrie 2015

16:19

În data de 05 Noiembrie 2015, de la ora 16:00, în Sala Mare a Primăriei Oradea va avea loc dezbaterea regulamentului de impozitare a construcțiilor, mai concret:

  • supraimpozitarea clădirilor neîngrijite
  • clădirile monument istoric sau cele cuprinse în Ansamblul Urban  – Centrul Istoric Oradea, pentru care Consiliul Local poate acorda facilități de tipul scutirii impozitului pe clădiri

Eduard Florea, City Manager Oradea, a anunțat că pentru acele clădiri de care propritarii nu se îngrijesc se dorește dublarea impozitului:

Pentru anul 2016 se propune o dublare a impozitului pentru clădirile neîngrijite. În acest sens am stabilit o serie de zone prioritare: clădirile din Centrul Istoric, clădirile de pe arterele principale și cele de pe platformele industriale. 

Agenții Compartimentului Disciplină în Construcții vor evalua fiecare construcție și o vor nota din perspectiva:

  • aspectului exterior al clădirii (acoperiș +fațada) – 50 puncte
  • elementelor de structură ale clădirii – 45 puncte
  • împrejmuirii clădirii – 5 puncte

Totuși, acei proprietari care și-au îngrijit locuințele, vor beneficia de reduceri, mai ales dacă vor fi punctați cu „foarte bine de specialiștii în construcții:

Dacă starea tehnică a clădirilor pe care le dețin va fi notată cu FB (foarte bine), este un lucru normal ca acești proprietari să beneficieze de scutiri de impozit.

a declarat Adriana Lipoveanu, arhitectul șef.

Începând cu ziua de 28 Octombrie 2015, Primăria va publica pe oradea.ro regulamentul care poate fi consultat de orice utilizator de internet.

Este firesc ca acest regulament să aibă în vedere zona cea mai atractivă pentru oraș, respectiv zona centrului istoric și prin urmare numai proprietarii acestor clădiri pot beneficia de scutiri de impozit.

a mai completat Adriana Lipoveanu.

Cazurile în care proprietarii pot fi scutiți de impozit sunt două:

  • clădirile reabilitate prin programul multianual pentru care există proces verbal de recepție
  • clădirile reabilitate înaintea demarării programului multianual de reabilitare a fațadelor, care se află într-o stare tehnică foarte bună

Cererile pentru scutirea de impozit se depun personal de proprietari, numai dacă consideră că ale lor clădiri sunt într-o stare foarte bună.

Procesul de evaluare a clădirilor va începe chiar din toamna 2015 cu zona centrului vechi, arterele principale, respectiv zonele industriale.

Numai în acest an s-au aplicat 1283 de avertismente și sancțiuni pentru terenurile neîngrijite, iar peste 500 de proprietari au fost sancționați pentru starea neîngrijită a clădirilor pe care le dețin.

a conchis Eduard Florea.

Ioana Mădălina Ștefănică