fbpx

În 2019, statuile „invadează” centrul orașului Oradea!

Personalitățile istorice primesc respectul cuvenit!

 

31 Decembrie 2018

15:30

Noul An se anunță plin de dezveliri de statui! Nu mai puțin de șase astfel de monumente vor fi amplasate în centrul Oradiei, toate dedicate unor personalități importante pentru oraș și pentru România.

În toamna acestui an, Primăria Municipiului Oradea a demarat un concurs deschis de soluții pentru amplasarea statuilor Episcopilor Roman Ciorogariu și Radu Demetriu în Piața Unirii, în fața Bisericii cu Lună, respectiv în fața Catedralei Sf. Nicolae. Termenul de execuție a fost stabilit pentru 30 Martie 2019, astfel că după 01 Aprilie ar trebui să le vedem fizic.

Totodată, Primăria dorește amplasarea statuii omului politic Iuliu Maniu, în perimetrul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și al Catedralei greco-catolice, odată cu realizarea extinderii zonei pietonale din Piața Unirii. De asemenea, statuia celui mai important arhitect orădean, Rimanóczy Kálmán Jr., va fi amplasată la intrarea pe pietonala Republicii dinspre magazinul Crișul, în zona Bisericii Romano-Catolice Olosig, iar statuia primarului Rimler Károly urmează să fie amplasată în perimetrul primăriei în cursul anului 2019 sau 2020.

Tot în 2019 va fi dezvelită statuia ecvestră a Regelui României, Ferdinand I. Locul său va fi în Piața Unirii, de unde va fi relocat monumentul dedicat lui Mihai Viteazul. Domnitorul se va „așeza” în Piața Gojdu, în fața catedralei ortodoxe. Dezvelirea statuii regelui ar putea avea loc în luna Mai.

Cu o astfel de listă, de altfel binevenită, ne mai rămâne să ne punem întrebarea… a cui va fi a șaptea statuie?! Ca să avem un 7 norocos!

Adrian Pop