fbpx

În Oradea: Cursuri de Sobar Profesionist

curs de hornarCine vrea să facă bani construind sobe, este invitat la curs!

 

10 Februarie 2015

12:20

Asociația Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee (ASOFC) anunță organizarea, în Oradea, a unui curs de sobar, în perioada 16 – 21 Februarie 2015.

Cursurile, în proporție de 90% practice, se vor desfășura la sediul Centrului de Zi al Asociației Handicapaților Psihici din Oradea.

Concret, aici există deja o sobă de teracotă, dar care nu a fost construită bine, menține căldura mult prea puțin timp și consumă multe lemne. Mai bine zis, este inutilizabilă.

Din acest motiv, beneficiarii centrului, pe timp de iarnă, sunt nevoiți să își desfășoare activitatea într-o singură cameră.

Din fericire pentru ei, maestrul sobar Răzvan Iancu, din partea companiei „La Gura Sobei”, a propus ca lecțiile să fie predate „pe viu”, aici, această sobă fiind un bun exemplu pentru participanți. Tehnica predată va fi una cu totul unică:

Eu lucrez după o tradiție de a unor rude deportate în Siberia. Acolo, unde nu prea sunt lemne, iar oamenii trebuiau să se încălzează cu ce găseau, mai mult cu nuiele, s-a descoperit o tehnică specială de construire a sobelor, tehnică e care eu o utilizez în realizarea sobelor comandate de clienții mei.

În prima zi va fi desfăcută soba, pentru a analiza modul în care a fost realizată și pentru a identifica traseul fumului prin sobă.

Începând cu ziua a doua și până în a șasea se va ridica soba, în totalitate, cu noi plăci de teracotă.

La final, cu toții se vor putea bucura de o sobă nouă și care nu va necesita mai mult de 6 – 8 lemne/zi pentru a menține încăperea caldă. Practic, vorbim și de un curs dar și de o acțiune umanitară.

În mod normal, durata medie de realizare e de trei zile și jumătate, în doi oameni. Acum este mai extinsă, fiind un curs. Însă durata de utilizare poate fi și de 100 de ani, abia după 20 – 30 de ani o sobă necesită a fi desfăcută până la jumătate și înlocuit interiorul.

O meserie bănoasă, dacă muncești profesionist și participi mereu la cursurile de formare/specializare.

Cei interesați trebuie să fie membri ai ASOCH, iar pentru înscriere sunt rugați să apeleze 0745. 767. 313. Numărul locurilor este limitat.

Veți putea descoperi tainele mesteșugului și secretele construcției sobelor „păstrătoare de caldură.”

 

Ioana Mădălina Ștefănică

No Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *