fbpx

In Romania a avut loc o premiera medicala pentru Europa de Est

epiduroscopieLa Bucureşti a avut loc o operaţie în premieră pentru medicina est-europeană.

 

15 Februarie 2013

11:05

În Clinica de Angiografie şi Terapie Endovascular Hemodinamic din Bucureşti s-a desfăşurat în premieră medicală atât pentru România cât şi pentru Europa de Est prima operaţie de enduroscopie.

Nu mai puţin de 5 pacienţi diagnosticaţi cu hernii de disc, discopatii lombare şi sindrom post-laminectomie după multiple operaţii pe coloană au fost tratați prin epiduroscopie în Clinica bucureşteană. Echipa medicală a fost formată din medicii dr. Ovidiu Nicolae Palea, prof. dr. Peter Selgado și prof.dr. Hector Segaldo (Spania) asistaţi de medici din Slovacia, Croația, Spania și România.

Epiduroscopia (endoscopia canalului spinal) este o intervenţie endoscopică modernă şi eficientă, folosită pe de o parte ca metodă de diagnosticare, prin vizualizarea patologiei în timp real, iar pe de altă parte ca modalitate de tratament al afecțiunii prin ablaţie cu laser. Realizată din primele stadii, această procedură poate controla durerea înainte de instalarea cronicizării.

În România, conform unei statistici oficiale aproximativ jumătate din populația României suferă deafecțiuni ale coloanei vertebrale și 6 din 10 adulți acuză dureri de spate mai mult sau mai puțin severe. Herniile de disc, spondilartropatiile și degenerările sacroiliace sunt cele mai frecvente patologii ale coloanei vertebrale, care necesită proceduri eficiente de tratament.

Ioana Mădălina Ştefănică