fbpx

Încă 3 zone din Oradea vor fi încălzite „geotermal”, de anul viitor!

punct termicOradea profită tot mai mult de resursele naturale.

 

08 Martie 2016

11:00

Administrația locală și-a propus să extindă rețeaua de termoficare bazată pe producerea de energie termică prin utilizarea apei geotermale. Cei care vor beneficia de noul sistem sunt locuitorii din zona Universității – Liceul Sportiv – Partenie Cosma – Parcul Bălcescu – strada Sucevei.

După ce a realizat, prin proiecte europene, două puțuri de apă geotermală, edilii se pregătesc să exploateze cât mai mult acest zăcământ de care are parte orașul în rețeaua subterană.

Până în primăvara anului viitor, conducerea urbei vrea să realizeze 3 investiții de ordin major:

  • puțul de apă geotermală din incinta Universității Oradea să fie legat cu punctul termic de la Liceul sportiv, prin realizarea tuturor rețelelor de legătură dintre aceste două puncte și legătura cu sonda de reinjecție
  • modernizarea integrală a punctul termic 902, care alimentează cu energie termică imobilele situate pe străzile Matei Basarab, Sucevei, Rimanoczy Kalman
  • înlocuirea schimbătoarelor de căldură vechi, a pompelor de circulație și a vanelor cu module termice complet automatizate, cu funcționare în paralel atât pe sistem geotermal cât și pe sistem de agent primar CET

Prin acest sistem, nivelul de poluare a orașului va scădea considerabil. În plus, în caz de avarie, punctul termic va putea fi trecut imediat pe agentul termic primar al CET, astfel încât locatarii să nu stea în frig.

Valoarea totală a proiectului este de 17.611.921,21 lei cu TVA, sumă care este finanțată prin programul RO06 Energie Regenerabilă, derulat prin Granturile SEE 2009-2014 și Bugetul de Stat Fondul pentru Mediu.

Întregul plan face parte din proiectul „Valorificarea energiei geotermale, pentru producerea agentului termic de încălzire pentru consumatorii punctului termic PT 902 cu reinjectarea apei geotermale uzate termic în zăcământ”, lansat astăzi, 08 Martie 2016.

Laura Luțai