fbpx

Începând de azi: învățământ profesional dual în Beiuș, Ștei și Cadea

sursa: sansanews.ro

Tinerii bihoreni au șansa să învețe o meserie.

 

10 Septembrie 2018

16:00

 

Odată cu debutul anului școlar 2018/2019, au pornit la drum primele trei clase profesionale în sistem dual, coordonate de echipa „Bihor West Professional”. Acestea au trei specializări: sudură, CNC – operatori mașini cu comandă numerică și mecanic auto.

Clasele sunt găzduite de trei instituții de învățământ din județ, anume Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș și Colegiul Tehnic „Unirea” Ștei. Toate cele trei clase de dual sunt formate în parteneriat cu agenții economici din județul Bihor, care au recunoscut avantajele și importanța acestui tip de educație. Totodată, în primul an de funcționare, primăriile vor susține bursele acordate elevilor, în cuantum de 400 lei pe lună.

Entitatea care coordonează activitatea școlară în sistem dual, „Bihor West Professional”, este formată din mai multe firme care activează în județ, din parteneriat făcând parte și Consiliul Județean Bihor, dar și Wener Braun, fondatorul școlii profesionale Kronstadt.

Pe toată durata școlarizării elevii sunt monitorizați atât de școală, cât și de firmele cu care au contract de practică, pentru a se cunoaște evoluția cunoștințelor teoretice și practice. După absolvire, tinerii sunt angajați de către firma cu care au avut contract de practică. Sistemul dual se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 26 de ani.

Adrian Pop