fbpx

Investiție pentru sănătate: se extinde Corpul B al Spitalului Județean

Sistemul medical orădean primește un „upgrade” important.

 

06 Mai 2020

15:10

 

Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea este în plin șantier de extindere, printr-un proiect comun al Ministerului Sănătății prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) și Municipiului Oradea.

Este vorba despre extinderea Corpului B, unde se află Unitatea de Primiri Urgențe. Contractul de lucrări în valoare de 21.224.468,71 lei fără TVA a fost semnat în Decembrie 2018 cu asocierea formată din SC Drumuri Bihor SA – lider de asociere și SC Construcții Erbașu S.A., subcontractanţi: SC Hospital Tehnical Solution SRL pentru lucrări de instalaţii sanitare și de gaze medicale, SC Termoline SRL pentru lucrări de instalații de încălzire și climatizare și SC Zublin România SRL pentru lucrări de fundare pe piloți. Licitația a fost organizată de Ministerul Sănătății. Proiectantul general este SC Poliart SRL Oradea. Durata de execuție: 24 luni. 51,3% din lucrări sunt cofinanțate de Ministerul Sănătății în cadrul proiectului intitulat Reforma sectorului sanitar – îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, împrumut BIRD (Banca Mondială) nr. 8362RO. Municipiul Oradea contribuie cu 48,7% din valoarea lucrărilor. Cheltuielile privind proiectarea și asistența tehnică (dirigenție de șantier), comisioanele, cotele, taxele cad în sarcina beneficiarului final al investiției, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.

Stadiul fizic al lucrărilor demarate în Ianuarie 2019 este de 65%.

Prin proiect se construiește un corp de clădire cu regim de înălțime D+P+E lipit de clădirea existentă. Lucrările constau în amenajări în clădirea existentă pe 985,30 mp și extinderea demisolului, parterului și etajului I cu 4.899,82 mp, din care 357,85 mp o terasă circulabilă. Totodată, vor exista două zone de acces a personalului în clădirea extinsă, pe latura nordică (dinspre strada Gheorghe Doja) și pe latura estică.

Pe primul nivel (demisolul), înspre strada Gh. Doja, se extinde actuala unitate de primire a urgențelor și se realizează noul acces pentru ambulanțe și autovehicule speciale de transport victime multiple, platforma carosabilă dedicată inclusiv staționării acestora. Este zona de acces a pacienților și aparținătorilor, registratura, zona de decontaminare, resuscitare, izolator, grupuri sanitare. Lângă al doilea acces în clădire sunt organizate vestiarele pentru personalul medical și pacienți. Pe latura sudică (înspre punctul termic) sunt amenajate camerele de gardă, camera consultații, sala de gipsare, depozite materiale, decontaminare instrumente, camera pentru telemedicină, toate așezate în imediata vecinătate / în jurul zonei de tratament a pacienților, a sălilor de triaj și urgențe minore și majore, zona supraveghere bolnavi critici și necritici. Tot aici au fost prevăzute sălile de radiologie, computer tomograf.

Pe parter se realizează structura, închiderile exterioare și conexiunea la instalațiile clădirii, compartimentarea și dotarea cu echipamente medicale realizându-se prin alte proiecte derulate de Spitalul Județean.

Pe acest palier se propune într-o etapă ulterioară amenajarea zonei de laborator pentru analize, zona de farmacie a spitalului și zona de sterilizare materiale, cu asigurarea accesului din curtea interioară de serviciu a Spitalului.

Etajul I va avea un amfiteatru pentru 175 de persoane cu un vestiar pentru 200 de persoane și o sală de curs pentru 30 de persoane, destinate studenților și rezidenților. Pe suprafața nouă propusă se va amenaja zona administrativă a UPU, cu secretariat și 4 birouri, depozite, camera tehnică pentru echipamentele de utilități. Între clădirea nouă și cea existentă se va amenaja o terasă verde.

Finisajele interioare și exterioare (fațada ventilate) ale clădirii vor fi specifice unor unități spitalicești moderne. Prin concepţia iniţială a clădirilor privind configurația, procentul de vitrare, alcătuirea elementelor de construcție perimetrală, cât și prin modul de alcătuire a detaliilor, s-a urmărit limitarea pierderilor de căldură în exploatare, în vederea reducerii consumului de energie. Se va utiliza sursa de energie regenerabilă, cu sistem de încălzire în pardoseală. Căldura din subteran este captată prin intermediul unui sistem de spirale introduse în piloți, realizate odată cu armăturile acestora. Termoizolarea se realizează cu vată bazaltică, compartimentare pe structură ușoară.

După finalizarea lucrărilor din acest contract, Municipalitatea va continua investițiile în Spitalul Județean: pentru extinderea pe latura vestică a ambulatoriului și reabilitarea termică a corpului principal de clădire în baza a două finanțări prin Programul Operațional Regional, respectiv prin fonduri RO-HU: un computer tomograf, un AngioCT, un SpectCT, un sistem de telemedicină, un aparat radiologie și o ambulanță. Spitalul Clinic Județean, la rândul lui, a obținut o finanțare din fonduri transfrontaliere pentru achiziționarea unui laborator robotizat, unic în țară într-un spital public.