fbpx

Invitație la dans! Muzeul Orașului Oradea ne prezintă Discoteca anilor ’70-’80

Disco like it used to be!

 

20 Ianuarie 2020

10:00

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural îi invită pe orădeni și pe turiști într-o incursiune în muzica anilor ’70-’80 și mai veche, în cadrul expoziției permanente dedicate Discotecii.

În cadrul său vom putea vedea cum se distrau tinerii din generația ’70-’80, în încercarea de a trece peste cotidianul cenușiu al comunismului. Expoziția reunește o serie de obiecte originale, de la vinilurile celor mai cunoscute formații, The Beatles, Boney M, Queen, Modern Talking, ABBA, Phoenix, Metropol, Semnal M etc., greu de procurat în anii de dictatură comunistă, până la aparatura electronică specifică discotecilor, pickup-uri, magnetofoane, boxe, benzi magnetice etc.

Proiectul expozițional vine să răspundă câtorva întrebări privind modul în care tinerii din generația ’70-’80 și-au găsit calea pentru a supraviețui cotidianului cenușiu al comunismului. „Ce au reprezentat discotecile în anii ’70-’80?”, „Care era atmosfera din discotecile orădene?”, „Cum se făcea rost de muzică?”, „Cum scăpai de cenzură?”, sunt doar câteva dintre întrebările la care organizatoarea expoziției, dr. Cristina Liana Pușcaș, a căutat răspuns în încercarea de a creiona imaginea unei realități deloc documentată în România postcomunistă. Cercetarea științifică a implicat nu doar interviurile cu cei mai cunoscuți DJ orădeni, Dumitru Chifiriuc, Ovidiu Bojan și Varga Ștefan, ci și și analiza unui amplu fond documentar al Comitetului de Cultură și Educație Socialistă al Județului Bihor, descoperit la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor.

O contribuție esențială în constituirea acestui patrimoniu valoros al Muzeului l-au avut numeroșii orădeni care s-au implicat activ în campania de donații „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”, cărora instituția le mulțumește că au acceptat să fie parte activă în salvarea acestor bunuri culturale.

Expoziția permanentă „Discoteca ’70-’80” se deschide Miercuri, 22 Ianuarie, ora 17:00, în Cetatea Oradea, Corp A, etajul doi.