fbpx

Invitație la film gratuit: „Dogma” din 1999

sursa: imdb.com

Pe final de săptămână, un nou film interesant!

 

16 Mai 2019

17:20

Cineclub Marienbad ne invită, din nou, la film!

Vineri, 17 Mai 2019, începând cu ora 17:30, va rula, în Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, pelicula Dogma.

Apărut în 1999, filmul „Dogma” este o comedie fantasy scrisă și regizată de Kevin Smith, care joacă și el în film, alături de Ben Affleck, Matt Damon, Linda Fiorentino, Alan Rickman, Bud Cort, Salma Hayek, Chris Rock, Jason Lee, George Carlin, Janeane Garofalo, Alanis Morissette, și Jason Mewes.

Povestea gravitează în jurul a doi îngeri căzuți, Bartleby (Ben Affleck) și Loki (Matt Damon), exilați în Wisconsin (SUA) pe veșnicie, pe vremea când Dumnezeu nu avea un fiu, era iute la mânie și intolerant, iar Loki era Îngerul Morții însuși. Aflăm pe parcurs că totul s-a petrecut cu ocazia uciderii întâilor născuți din Egipt (plaga a zecea), când un Loki pilit și furios i s-a prezentat lui Dumnezeu pentru a-și anunța demisia. Pentru că El era sigur că la mijloc este cu siguranță influența lui Bartleby (numele este luat din nuvela lui Herman Melville, „Bartleby, the Scrivener”), i-a alungat pe amândoi, dar nu în iad, ci pe pământ. După cam două mii de ani, Bartleby găsește în cutia poștală un articol de ziar care anunță o reformă majoră a unei biserici romano-catolice din Red Bank, New Jersey: cu ocazia centenarului bisericii, Cardinalul Ignatius Glick își rededică biserica unui Iisus modernizat, vesel și frumos colorat, „The Buddy Christ” și, mai important decât orice, toți cei care vor participa la festivitate vor primi o „indulgență plenară” (iertarea tuturor păcatelor). Bartleby reușește iar să-l convingă pe Loki să facă un pas logic: să renunțe la aripi, să devină oameni, să li se ierte păcatele – sau invers, nu contează, apoi să moară și astfel să ajungă iar Acasă, că Doamne, cât sufereau pe-ascuns de dorul de acel acasă celest, dar mai ales de El… sau Ea, că hai să recunoaștem, diferența sexuală e ceva ce ține de lumesc, nu de ceresc. Dar nu degeaba filmul se numește Dogma. La baza existenței tuturor lucrurilor se află un principiu cu valoare de lege absolută: Dumnezeu este infailibil. Dacă planul celor doi reușește, Creațiunea s-ar resorbi, ar dispărea, s-ar aneantiza.
Modul ireverențios în care Kevin Smith prezintă biserica Romano-catolică a stârnit controverse puternice înainte chiar de lansarea filmului, Liga Catolică l-a denunțat ca blasfematoriu, ba s-au înregistrat și amenințări cu moartea la adresa regizorului. Tocmai de aceea, filmul începe cu un lung șir de explicații și scuze față de cei a căror sensibilitate ar putea fi lezată.

Durata filmului este de 128 minute, iar accesul este liber.