fbpx

Invitație la film gratuit: „Five Easy Pieces” din 1970

Pe final de săptămână, un nou film interesant!

 

04 Septembrie 2019

13:30

Cineclub Marienbad ne invită, din nou, la film!

Vineri, 06 Septembrie 2019, începând cu ora 17:30, va rula, în Mediateca Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, pelicula „Five Easy Pieces”. Pelicula a fost realizată după un scenariu scris de Carole Eastman și Bob Rafelson și regizat de Rafelson. În rolurile principale sunt Jack Nicholson, Karen Black și Susan Anspach.

Filmul spune povestea unui muncitor de pe un șantier petrolier, Bobby Dupea, care deși provine dintr-un mediu privilegiat alege „munca de jos”.
În 2000, Cinci piese ușoare a fost selectat în Registrul Național de Film al Statelor Unite și de către Biblioteca Congresului ca fiind “semnificativ din punct de vedere cultural, istoric și estetic”.
Cineaști importanți ca Lars Von Trier, Joel și Ethan Coen și Ingmar Bergman și-au exprimat admirația pentru acest film, la fel făcând și romancierii Cormac McCarthy și William Gaddis.
Filmul este o analiză extrem de amănunțită a capcanelor în care personajul principal, Bobby, se simte mereu prins, parte din cauza propriei sale personalități reprimate, parte din cauza ipocriziei sociale. Așa cum sugerează titlul filmului, starea personajului se reflectă în muzică. Fie clasică, fie country, aceasta susține descrierea diferitelor locuri-capcană (diverse moduri de viață) în care se află Bobby. Un film de o remarcabilă observație, care rămâne în mintea spectatorului. – David Pirie (Monthly Film Bulletin, 1971)

Durata filmului este de 96 de minute.