fbpx

Invitație la vernisaj: expoziția „Ultimii dinozauri din Transilvania” va fi prezentată la Muzeul Țării Crișurilor

sursa: playbuzz.com

Rezultatele unei colaborări frumoase

 

06 Noiembrie 2017

18:00

Muzeul Țării Crișurilor ne invită Miercuri, 08 Noiembrie, la vernisajul ultimei sale expoziții, realizate în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului. Evenimentul va avea loc începând cu orele 18:00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor de pe strada Armatei Române, nr. 1/A.

La vernisaj va participa și prof. univ. Dr. Vlad Codrea, coordonatorul Laboratorului de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului – Departamentul de Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, care la orele 18:00 va susține  conferința „Ultimii dinozauri din Transilvania”.

Prof. univ. Dr. Vlad Codrea este un reputat paleontolog, cu cercetări în special în domeniul paleontologiei și paleoecologiei vertebratelor și a studiului formațiunilor continentale. Preocupările privind studiul paleontologiei vertebratelor din Mezozoic ale prof. univ. Dr. Vlad Codrea datează încă din 1999, când a început să cerceteze împreună cu o echipa româno-belgiană formațiunile continentale cretacice în căutare de microvertebrate.

Sfârșitul erei mezozoice oferă, astfel, în România spectacolul unic al evoluției lumii vii în interiorul unei insule nu de foarte mari dimensiuni. Efectele sunt spectaculoase: o parte dintre dinozaurii care populau insula și-au redus dimensiunile devenind „pitici”. Ei viețuiau alături de o întreagă faună în care se remarcă alte reptile, precum șopârle, șerpi, pterozauri, crocodili, țestoase, pești și mamifere. Acestea din urmă sunt de interes pentru propria noastră evoluție. Este însă evident că această „insula” oferă și astăzi nebănuite surprize, precum forme noi pentru știință. Cercetările continuă și se desfășoară din Poiana Ruscă până în Sălaj, acolo unde avem dovezile geologice ale insulei dispărute. – Prof.univ.Dr. Vlad Codrea

Intrarea la conferința de la orele 18:00 este liberă, iar expoziția va fi deschisă publicului începând de Joi, 09 Noiembrie, orele 10:00.

 

Diana Maria Danciu