fbpx

Joi, expoziție de desene și gravuri în Cetatea Oradea

sursa: Facebook

Invitație pentru pasionații de artă.

 

13 Noiembrie 2018

16:30

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Episcopia Greco-Catolică Oradea prezintă în perioada 15 Noiembrie 2018 – 15 Martie 2019 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”.

Expoziția va fi vernisată Joi, 15 Noiembrie, ora 16:00 în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, Corp B, etaj I, sălile 12-13.

Publicul va putea admira desene, gravuri și alte lucrări păstrate în „Arhiva Ghika” a Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB), realizate de Vladimir Ghika, fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei Moret de Blaramberg.

Vladimir Ghika (1873-1954) a avut parte de o aleasă educație „prin lucruri și cărți”- așa cum chiar el mărturisea într-o scrisoare. A studiat dreptul și filosofia, apoi teologia, dedicându-și timpul și viața pentru slujirea aproapelui, devenind preot și martir al credinței. Și-a valorificat talentele și talanții precum un cărturar, lăsând în urmă nu doar o importantă activitate pastorală așezată sub semnul carității și dusă până la martiriu, ci și o operă artistică deosebită. Moare pentru credință la 16 mai 1954, în închisoarea Jilava, și este ridicat la cinstea altarelor de Biserica Catolică pe 31 august 2013.

Adrian Pop