fbpx

Jurnalul mamei, un spectacol emoționant TincArt pe scena Arcadia

batrana, teatrul ArcadiaO seară despre părinți și copii

 

16 Aprilie 2018

08:15

Ieri, 15 Aprilie 2018, pe scena Teatrului Arcadia, trupa TincArt a realizat o nouă demonstrație de talent actoricesc. Spirite tinere cu talent neșlefuit, actorii TincArt au reușit să impresioneze publicul  cu piesa „Jurnalul mamei”. Aseară a fost vorba despre părinți și copii, despre înstrăinări și destrămări, despre prezent și viitor. Esența piesei stă în întrebarea retorică a eroinei: „Prezentul nostru de azi, va fi viitorul lor de mâine?”.

Piesa prezintă drama mamei, care ajunsă la bătrânețe este părăsită de cei patru copii ai săi, aceștia vizitând-o sporadic. Vizitele sunt, de obicei, pe cât de rare, pe atât de scurte și de lipsite de emoție. De această dată, mama are onoarea de a fi vizitată nu numai de cele două vecine care o ajută cu cumpărăturile, dar și de copiii săi, care vin pe rând, nu pentru a-și srăta iubirea și compasiunea, ci pentru a o certa că a furat, faptă rușinoasă pentru capetele lor parvenite.

Furtul bătrânei reprezintă strigătul disperat al mamei ignorate, prin care aceasta urmărește să le dea de veste urmașilor săi că încă trăiește și că are nevoie de prezența lor fizică.

Cei patru, Adolf, Georg, Irina și Ester, își fac datoria de urmași, vizitând-o sporadic, dar totul este rece și denotă un rece simț al datoriei.

Finalul oferă o importantă lecție de viață: familia nu este formată din consangvini, ci din cei care se gândesc la tine și îți vor binele. Mama are un moment de revelație când este salvată de către polițist din fața tramvaiului și alege să se înconjoare cu cei a căror atenție nu trebuie să o cerșească: vecinele sale Lenca și Aneta, proprietăreasa și polițistul.

 

Diana Maria Danciu