fbpx

La mulți ani, Vasile și Vasilica!

Sf-VasileAnul Nou aduce creștinilor și o mare sărbătoare.

 

01 Ianuarie 2014

09:39

În fiecare an pe 01 Ianuarie este cinstit Sfântul Ierarh Vasile cel Mare cel care provine dintr-o familie cu 10 copii, tatăl său Vasilie fiind un dascăl bun al cetății, cinci dintre copiii lui devenind sfinți în calendarul ortodox.

Născut în anul 330 în Capadocia, Sfântul Vasile a părăsit taina profesoratului pentru a urma calea monahicească. El este cel care a întocmit „Regulile vieții monahale” și a contribuit la punerea bazelor Filocaliei. A fost un mare iubitor de oameni pentru care a ridicat la marginea Cezareei un punct de îngrijire a celor sărmani și bolnavi, cu secții ce dețineau încăperi separate pentru fiecare tip de boală.

În 370 a fost numit Episcop al Cezareei tocmai în perioada în care Arie își propovăduia ereziile. A urcat la cele sfinte în anul 379, pe 01 Ianuarie. Biserica oficiază liturghia Sfântului Vasile doar de zece ori pe an: 01 Ianuarie, în ajunul Crăciunului și Bobotezei, în primele cinci duminici din Postul Mare, dar și în joia și sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Evenimente Oradea urează „La mulți ani” tuturor celor care poartă numele Sfântului Ierarh Vasile!

Pr. Gabriel Iakab