fbpx

Lansare de carte în Cetatea Oradea: „Românii bihoreni în Primul Război Mondial”

O istorie importantă a vestului României.

 

18 Decembrie 2019

10:00

 

Primăria Municipiului Oradea și Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor, alături de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Universitatea din Oradea – Școala Doctorală de Istorie și Academia Română – Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, ne invită la lansarea lucrării „Românii bihoreni în Primul Război Mondial”, autor Cristian Apati.

Autorul propune celor interesați un volum de documente inedite referitoare la românii bihoreni participanți la Marele Război, la „bătaie la spargerea lumii”. Aceste izvoare istorice au luat naștere la inițiativa Asociației Transilvane pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român, în anii 1921-1922, la scurtă vreme după încheierea conflictului, fapt care sporește valoarea lor istorico-documentară.

Se regăsesc în volum listele nominale ale combatanților români din Bihor, din aproximativ 420 de sate. În legătură cu aceștia ne sunt dezvăluite mai multe categorii de informații: numele și prenumele; locul nașterii; ocupația civilă; gradul; ce decorații au primit; dacă au luat parte la război ca soldați pe front sau în serviciile auxiliare, ori au fost mobilizați pe loc; dacă au fost arestați sau internați; dacă au fost refugiați; dacă au murit pe câmpul de luptă, în temniță, în pribegie, în spital, sau în urma bolilor sau rănilor; dacă s-au reîntors acasă invalizi, răniți, bolnavi sau deplini sănătoși; dacă au dispărut; dacă în urma lor au rămas văduve sau orfani.

Chiar dacă „Tablourile nominale” nu au permis transcrierea corectă a tuturor numelor, scrisul ilizibil împiedicând în unele cazuri acuratețea reproducerii, chiar dacă nu ne indică unitățile în care au fost integrați românii bihoreni, bătăliile la care au participat, locul și data la care au căzut în prizonierat, lagărele în care au fost internați, când și unde au fost răniți sau au decedat, locul unde se odihnesc, ele reprezintă totuși cea mai importantă bază de date de până acum, cea mai completă și complexă sursă. Caracterul inedit, dar mai ales valoarea intrinsecă au impus editarea acestor documente. În mod cert, de aici vor porni multe dezvoltări, inclusiv monografii sătești, monumente sau plăci comemorative.

Volumul, împărțit în trei părți, însumează un număr de peste 1500 de pagini. Această apariție editorială nu ar fi fost posibilă fără sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.

Evenimentul va avea loc Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 17:00, în Cetatea Oradea, corp E, et. 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *