fbpx

Lansare de carte în Primăria Oradea: „Bunul simț ca paradox”

De citit și însușit.

 

30 Octombrie 2019

10:00

Sala Mare a Primăriei Oradea va găzdui, Joi, 31 Octombrie, începând cu ora 19:00, lansarea volumului „Bunul simț ca paradox”, scris de Alexandru Paleologu. Cartea va fi prezentată de către fiul său, Theodor Paleologu.

Preluat din franceză, termenul de bun simț desemnează capacitatea de a vedea evidențe. Alexandru Paleologu afirmă despre această calitate aparent banală că face adesea figură de paradox, pentru că lumea e oarbă și nu vede, fie din lenea minții, fie ca efect al prejudecăților și iluziilor. Bunul simț ca paradox este un manual pentru cei care vor să-și educe și disciplineze mintea în a vedea evidențe. Autorul nu pretinde că spune în cartea lui altceva decât evidențe și banalități. Și nu e vorba de cochetărie sau de falsă modestie, ci de o concepție filozofică asupra extraordinarei capacități omenești de a trăi din iluzii, prejudecăți, ideologii, utopii, false certitudini și idei luate de-a gata.

Alexandru Paleologu. Cevasăzică un om liber? Cevasăzică un intelectual polivalent, un gânditor inclasabil, un creator capabil sa nască în semenii săi pasiunea de a citi, de a gândi, de a polemiza, de a trăi? Cevasăzică un om celebrând, vreme de decenii, prietenia, taclaua, lenea, bătrâneţea, umorul?

Intrarea va fi liberă, lansarea urmând să continue cu o discuție pe marginea temei.