fbpx

Legi noi pentru cainii cu stapan

catel dragutChiar dacă în Oradea campaniile de microcipare se desfăşoară de ceva vreme, începând cu 15 Martie 2014 s-a schimbat complet legea în ceea ce priveşte identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân din România.

 

23 Aprilie 2014

20:00

Astfel, a intrat în vigoare Ordinul nr. 1 din 7 Ianuarie 2014, care prevede ca fiecare câine cu stăpân trebuie să fie obligatoriu microcipat până la sfârşitul anului şi trebuie să aibă un carnet nou de sănătate cu serie unică. Pentru pui, legea prevede că aceştia trebuie identificaţi în termen de 90 de zile de la fătare şi înaintea donării sau vânzării lor.

Pe lângă faptul că ei trebuie microcipaţi şi schimbate carnetele de sănătate, aceştia vor fi înregistraţi într-o bază naţională de date, numită R.E.C.S, de către medicul veterinar.

Orice eveniment care apare în viaţa câinelui (gestaţii, fătări, furt, deces, etc.) trebuie declarat de către proprietar medicului veterinar, pentru a putea fi notat în fişa câinelui.

Modificarea majoră în lege este că începând cu 2014, doar câinii microcipaţi vor mai putea fi vaccinaţi antirabic.

În cazul deplasării în spaţiile publice, proprietarii au obligaţia de a deţine asupra lor carnetul de sănătate care să ateste efectuarea deparazitărilor interne, a vaccinului antirabic şi identificarea şi înregistrarea în R.E.C.S.

Mai multe informaţii legate de normele privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stapân găsiţi în Ordinul nr. 1 din 7 Ianuarie 2014 sau accesând AICI.

 

În Oșorhei servicii de coafură canină, consultații, tratamente și medicamente pentru diferetele afecțiuni ale animalelor puteți beneficia în Cabinetul și Farmacia Veterinară „Proveterinaria”, Strada Principală – 407. Telefon 0749. 765. 079, e-mail: contact@proveterinaria.ro, Facebook.

Dr. Laura Chira

Medic veterinar

logo proveterinaria osorhei