fbpx

Liliecii din Bihor sunt protejati prin fonduri europene

SANYO DIGITAL CAMERAAgenția pentru protecția mediului Bihor a derulat prin intermediul programului de conservare a speciilor de lilieci din Munții Pădurea Craiului acțiuni de închidere a cavernelor și protejare a liliecilor.

 

26 Ianuarie 2013

08:59

Nu mai puțin de 15 peșteri au fost închise dar și aplicate panouri informative (la intrarea  în peșteră) referitoare la existența mai multor specii de lilieci în peșterile Bihorului. Informațiile de pe tăblii sunt inscripționate în trei limbi, română, engleză și magiară, cu rol de a informa, instrui și totodată educa publicul larg care ajunge în fața uneia dintre cele 15 peșteri închise.

Această acțiune a fost posibilă prin programul european „„Conservarea speciilor de lilieci în Munţii Pădurea Craiului, Bihor şi Trascău” cofinanţat de către Comisia Europeană prin instrumentul financiar Life. S-a dorit oferirea de informații despre speciile de lilieci care se regăsesc în peșteri și informații generale despre lilieci, modul de comportament adecvat în peșteră.

Scopul acțiunii este:

  • Asigurarea pe termen lung a conservării populaţiilor de lilieci în arealul proiectului – 19 Situri Natura 2000, prin elaborarea unor planuri complexe de conservare pentru lilieci şi habitatele lor. Activităţile se desfășoară pe teritoriul a 19 Situri Natura 2000 din judeţele Bihor, Cluj şi Alba
  • Creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului larg referitor la importanţa ecologică a liliecilor şi necesitatea protecţiei lor. Se organizează cursuri speciale de instruire, ateliere de lucru. Ca rezultat se va crea o reţea de specialişti şi organizaţii, care pot contribui la monitorizarea pe termen lung a populaţiilor de lilieci din zona proiectului

Mai multe detalii despre proiect pe www.batlife.ro