fbpx

Limbajul păsărilor, la fel de eficient și în cazul ființelor umane

sursa: ytimg.com

Un alt fel de comunicare.

 

14 Ianuarie 2018

10:00

Comunicarea este o latură importantă pentru oameni. Fie că dorim să transmitem gânduri și sentimente, fie că doar le receptăm, nu există zi în care să ne lipsim de comunicare. Metodele prin care se realizează aceasta, în schimb, sunt diferite în funcție de persoană, cultură și mediul de viață.

Pe lângă binecunoscutele căi de comunicare la distanță: telefon, mesaj, scrisoare, există părți ale lumii în care acestea nu pot fi folosite, ceea ce îi face pe locuitori să fie inventivi și să găsească o alternativă.

O astfel de alternativă au găsit locuitorii unui sat montan din Turcia care, locuind la distanțe mari unii de ceilalți și fiind dificil să se deplaseze au hotărât să împrumute limbajul păsărilor pentru a comunica. Printr-un sistem inedit de fluierături, oamenii pot transmite și înțelege diverse tipuri de mesaje. Datorită faptului că acest tip de comunicare este întâlnit doar acolo, UNESCO a luat hotărârea să protejeze și să breveteze limbajul.

Deși doar o mică parte din populația localității este capabilă să comunice în acest fel, școlile de acolo și-au propus să introducă și cursurile de fluierat în programă pentru a duce mai departe tradiția, ba chiar au făcut din aceasta un motiv de sărbătoare anuală.

Paula Dreve