fbpx

Lume multă în a doua ediție a Pieței Comunei Paleu. FOTO

Bihorenii preferă produsele locale, cultivate în pământ românesc. Să luăm exemplu. 

 

27 Martie 2021

12:05

Astăzi, într-o zi de sâmbătă, am mai urcat în Paleu ca să vedem cum se desfășoară a doua ediție a Pieței Comunei Paleu. Săptămâna trecută, în 20 Martie 2021, marfa trecuse în 30 – 45 de minute. Adevărul e că nici azi lumea nu s-a lăsat mai prejos.

După experiența anterioară, la ceasurile nouă ale dimineții de 27 Martie a.c. am fost în Piață. Vânzătorii și cumpărătorii erau deja acolo, în plină activitate. Acum cantitatea de produse a fost mai mare, la fel și cererea. Cel mai repede s-au cumpărat verdețurile, ceapa verde în special, spanacul, leurda, pâinea proaspătă, uleiurile presate la rece, într-un sortiment chiar diversificat, berile artizanale, să nu mai vorbim de cartofi, ceapă și bulbii de ceapă numai buni de plantat, usturoi, morcovi, lavanda și produsele din lavandă, producătorii fiind certificați bio. O minunăție, nu altceva.

La trecere a fost siropul de cătină, cu miere de albine ori cu ghimbir, un deliciu sănătos pentru o detoxificare a întregului organism. Se pun trei linguri într-o cană, se diluează cu apă la temperatura camerei și se bea dimineața, pe stomacul gol, timp de două săptămâni.

O surpriză plăcută au fost și pastele artizanale făcute în casă, cu ouă de la găini care văd lumina zilei și aleargă nestingherite prin ogradă. Un sortiment bogat de făinoase erau disponibile la prețuri chiar bune. Ambalate frumos, etichetate, frumos lucrate și prezentate.

N-au lipsit gablonțurile, cercei, brățări, lănțișoare realizate manual, costumele populare, steagurile și lumânările colorate, frumos prelucrate. S-au mai vândut, pentru doritori, stoloni de căpșuni și butași de zmeură.

Chiar la intrare, minunate flori de pus în ghivece ne-au primit în plină culoare și bucurie, iar berea artizanală a fost meritul celor care s-au „obosit” să facă drumul Paleului. E drept, că multe persoane erau interesate de berea producătorului local prezent în piață.

Iar în final, vă mai spunem că aproape ca pâinea caldă s-au vândut și coșurile împletite, un plăcut obiect de decor dar și un cadou potrivit pentru oamenii dragi care apreciază obiectele handmade.

Colac peste pupăză, oricine a putut servi cafea caldă din partea organizatorilor, iar primarul Comunei Paleu a fost și astăzi între oameni cu un coș cu savuroase haioșe făcute în casă care au fost la o prietenoasă concurență cu brânzoicile pregătite încă de la cinci dimineața de Mihaela Erbașu, unul dintre membrii echipei care au contribuit activ la înființarea Pieței Comunei Paleu (PCP).

Producătorii locali, din întregul județ, doritori să participe în edițiile săptămânale ale PCP sunt invitați, pentru detalii, să îl contacteze pe consilierul personal al primarului Cristian Sferlea – Big apelând 0746. 237. 312. Informații pot fi obținute și de la Mihaela Erbașu, telefon 0745. 109. 048.

Fotografii de la ediția curentă regăsiți pe Facebook Evenimente Oradea, click aici.

 

Ioana Mădălina Ștefănică