fbpx

Luni, Oradea sărbătorește Ziua Culturii Naționale 2018. Program

O zi în cinstea culturii. 

 

10 Ianuarie 2018

11:50

An de an, sărbătorim Ziua Culturii Naționale în 15 Ianuarie. Data nu este aleasă întâmplător, fiind chiar ziua de naștere a marelui poet național, Mihai Eminescu.

Pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri, tinerilor de liceu din întreg județul le-a fost pregătit un concurs de eseuri „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”, prin care elevii să transmită, în scris:

ce gânduri, ce sentimente, ce proiecte inspiră elevilor de azi, după mai bine de 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuşi în vârstă de 17 ani în momentul publicării acestei poezii, în revista în care de altfel debutase la 09 Martie 1866.

informează Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor.

Concursul se desfășoară din 15 Ianuarie – 14 Aprilie 2018, la nivelul întregului județ, iar mai multe amănunte vă vom oferi după conferința de presă din prima zi a săptămânii viitoare.

În plus, toți orădenii, nu doar cei din licee, sunt invitați Luni, 15 Ianuarie 2018, să participe, de la 10:30, la depunerea de buchete de flori la bustul lui Iosif Vulcan din Parcul Libertății.

Mai apoi, de la ora 11:00, la statuia lui Mihai Eminescu din strada Independenței (vis-a-vis de Palatul Vulturul Negru), vor fi rostite alocuțiuni, se vor interpreta cântece pe versuri din lirica eminesciană, de către grupul vocal „Lioara”, al Şcolii de Arte „Francisc Hubic” – profesor coordonator Antonela Ferche-Buţiu. Tot în programul zilei de 15 Ianuarie a.c. e cuprinsă o dramatizare a poemului eminescian „Luceafărul”, interpretată de elevi din clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” – profesor coordonator Carmen Andrei.

Momentele dedicate marelui poet, dar și Zilei Culturii Naționale se vor încheia cu recitarea poemuluiDoina”, dar și cu depunerea de buchete de flori.

 

Ioana Mădălina Ștefănică