fbpx

Majoritatea scolilor bihorene sunt pregatite de noul an scolar

Inspectoratul Scolar BihorLa c├óteva zile p├ón─â la┬á├«nceperea┬áunui nou an ╚Öcolar, Inspectoratul ╚ścolar Jude╚Ťean (ISJ) Bihor a adus ├«n fa╚Ťa reprezentan╚Ťilor presei rapoartele privind situa╚Ťia unit─â╚Ťilor┬ádin┬ájude╚Ť.

 

12 Septembrie 2014

08:01

├Än cadrul conferin╚Ťei au fost abordate trei teme majore:┬ásitua╚Ťia ╚Öcolilor ├«nainte de ├«nceperea anului ╚Öcolar, microbuzele ╚Öcolare ╚Öi examenele na╚Ťionale.

Dup─â controalele efectuate ├«n┬áunit─â╚Ťile ╚Öcolare din jude╚Ť, ├«n perioada 25 August – 05 Septembrie 2014, mai bine de 60% dintre ╚Öcoli de╚Ťin┬áautoriza╚Ťie iar┬á25% nu. Motivul este reprezentat de faptul┬ác─â┬áacelea neautorizate┬ánu beneficiaz─â de un sistem pentru apa potabil─â, unit─â╚Ťi sanitare corespunz─âtoare sau canalizare. Cu toate acestea, toate cele 955 de cl─âdiri, care servesc ca ╚Öi loc de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, ├«╚Öi vor deschide pe 15 Septembrie 2014┬ápor╚Ťile.

Cea de-a doua tem─â discutat─â este a┬ámicrobuzelor ╚Öcolare oferite de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale. Aceste mijloace de transport┬ávor fi utilizate ├«n mediul rural. Odat─â cu acest nou an, Bihorul a primit, ├«n urma cererilor depuse, 12 astfel de microbuze cu o capacitate┬áde 18 locuri. Mai mult,┬ála mijlocul lunii Noiembrie a.c. alte 32 vor ajunge┬á├«n jude╚Ť. Dac─â p├ón─â acum responsabile de aceste microbuze erau unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, din acest nou an ╚Öcolar autovehiculele┬átrec ├«n subordinea prim─âriilor.

Examenele na╚Ťionale au reprezentat ╚Öi ele o tem─â de discu╚Ťie ├«n cadrul conferin╚Ťei de pres─â. Astfel c─â la examenul de capacitate 73,5 % dintre cei examina╚Ťi au luat o not─â de trecere, chiar dac─â mediile de admitere ├«n┬álicee au fost mai mici dec├ót┬ácele de anul trecut. La examenul de bacalaureat s-au ├«nscris 64,2% dintre cei care au terminat clasa a XII-a, iar procentul de promovabilitate a fost de 73,78%, cumulul celor┬ádou─â sesiuni de examinare. Din promo╚Ťiile anterioare, numai┬á24,9% au luat┬ábacalaureatul. Pentru ca ├«n viitor s─â creasc─â num─ârul tinerilor care iau examenele, Inspectoratul le-a adus la cuno╚Ötin╚Ť─â dasc─âlilor importan╚Ťa sus╚Ťinerii orei care are o durata de 50 de minute ╚Öi nu mai pu╚Ťin, respectarea graficelor de preg─âtire a elevilor,┬á╚Öi, ca un sfat, ├«mbun─ât─â╚Ťirea┬árela╚Ťiilor de colaborare dintre colegi, respectiv ├«ntre┬ádirectorii unit─â╚Ťilor ╚Öi┬áprofesori.

De╚Öi nu era pe fi╚Öa de discu╚Ťii, situa╚Ťia manualelor a fost ╚Öi ea amintit─â. ├Änv─â╚Ť─âceii┬ácare sunt ├«n clasele III┬á–┬áX┬ánu ├«nt├ómpin─â probleme deoarece se folosesc c─âr╚Ťile vechi dar retip─ârite. Tinerii┬ácare sunt ├«n clasele XI┬á– XII┬áau ├«n continuare posibilitatea de a-╚Öi achizi╚Ťiona manualele din proprii bani. Situa╚Ťia┬ácea mai delicat─â este ├«nt├ólnit─â la cei care p─â╚Öesc pentru prima dat─â ├«ntr-o sal─â de clas─â. Manualele digitale ale elevilor din┬áclasele a I-a ╚Öi a II-a sunt contestate de editori.

 

Sebastian Ferchi