fbpx

Mononucleoza sau boala sarutului. Caracteristici, tratament

mononucleozaMulți știu, puțini cunosc boala sărutului. Își face apariția indiferent de sex cu precădere între 14 si 16 ani la fete, 16 – 18 ani la băieti, dar și la adulți.

 

27 Ianuarie 2013

14:48

Mononucleoza este o infecţie determinată de virusul Epstein-Barr.

Transmiterea acestui virus se face prin aerosoli şi prin contactul direct al mucoasei bucale cu saliva celui infectat (de aici şi denumirea de „boala sărutului”). Virusul infectează celulele epiteliale ale nazofaringelui şi orofaringelui și poate rămâne  în stare latentă în limfocite. În anumite condiţii se poate reactiva în interiorul limfocitelor,  motiv pentru care se consideră ca fiind responsabil de producerea limfomului Burkitt (Africa).

Din punct de vedere clinic, mononucleoza infecţioasă se caracterizează prin faringită, creşterea în volum a ficatului şi splinei şi  a grupelor ganglionare superficiale, febră (chiar și 40 de grade), dureri de cap, dureri musculare, roșeață şi stare generală alterată. Acestea apar, de obicei, la circa 4 – 7 săptămâni după expunerea la virus. În cazul apariției mononucleozei la adulți simptomele sunt mult mai severe și se manifestă o mai lungă perioadă de timp.

Diagnosticul de „mononucleoză” se stabileşte de către un medic specialist, pe baza semnelor caracteristice şi a unor teste sangvine.  Apare o creştere temporară a numărului de leucocite (10.000-80.000/mmc), cu modificarea formulei leucocitare, în sensul exacerbării numărului de limfocite şi monocite.

Tratamentul include: repaus la pat, asigurarea unei alimentaţii bogate în vitamine, consum intens de lichide, gargară cu sare sau medicamente pentru dezinfectarea cavității bucale gen faringosept (pentru durerile în gât), Acetaminofen sau Ibuprofen (pentru febră şi dureri).

Oana Pelea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *