fbpx

Monument de marmura pentru sufletele din vechile cimitire Seleus si Olosig

Liviu Andrica director ADP OradeaUn nou loc de odihnă veşnică pentru cei exhumaţi din vechile cimitire.

16 Aprilie 2014

17:39

În anul 2009, în urma lucrărilor de amenajare a parcurilor Seleuş respectiv Olosig, osemintele celor aflaţi în vechile cimitire au fost exhumate. După acest moment, în presă s-a anunţat posibilitatea ca urmaşii să revendice osemintele. Astfel, 44 de familii din cimitirul Seleuş şi nouă din Olosig au răspuns apelului.

Celelalte rămășițe trupești au fost depozitate în subsolul Capelei Municipale ca în luna Februarie a acestui an conducerea Administraţiei Domeniului Public să hotărească reînhumarea lor în cimitirul Rulikowski.

63 de sicrie conţinând osemintele a 202 persoane au fost aşezate într-o groapă comună iar prin bunăvoinţa a două companii care efectuează lucrări de întreţinere în incinta cimitirului s-a ridicat un monument de marmură pe care sunt inscripţionate numele tuturor celor care sălăjluiesc în acel loc.

Reînhumarea s-a efectuat cu un preot, urmând ca joia ce vine să aibă loc o slujbă de sfinţire a locului cu preoţi de la mai multe culte religioase.

Monumentul funerar a fost realizat printr-o sponsorizare efectuată de către doi dintre colaboratorii noştri care îşi desfăşoară în Cimitir activitatea.

a explicat Liviu Andrica directorul Administratiei Domeniului Public.

Administraţia Domeniului Public şi cei care sunt la conducerea Cimitirului Rulikowski, la îndemnul unor cetăţeni de bună credinţă, au demarat o serie de acțiuni de inventariere a locurilor de veci unde îşi dorm somnul etern marile foste mari personalităţi ale urbei. Spațiile vor fi îngrijite de angajaţii instituției, urmând ca la intrarea în Cimitir să se afişeze o hartă cu locul în care pot fi regăsite mormintele.

Până în prezent, conform administratorului Cimitirului Municipal, Teodor Vaida, au fost identificate locurile de veci ale nouă personalităţi: Augustin Chirilă, fost primar al Oradiei în perioada 23 Septembrie 1938 – 05 Septembrie 1940, Rimler Károly, dr. Aurel Lazăr, Nicolae Zigre, dar şi Iosif Vulcan, părinţii lui Emanuil Gojdu sau Nicolae Jiga. Fotografii cu monumentul de marmură AICI.

 

Sebastian Ferchi