fbpx

Muzeul Țării Crișurilor inaugurează Vivariul sau „Muzeul Viu”

Armatei RomâneVa fi interesant de vizitat! 

 

12 Februarie 2018

13:51

Muzeul Țării Crișurilor anunță că inaugurează Vivariul sau „Muzeul Viu”.

Vivariul din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor este o parte a expoziţiei permanente a secţiei de Ştiinţe ale Naturii şi include 2 săli expoziţionale cu o suprafaţă totală de 359 m². Ca „muzeu viu” este dedicat educaţiei ecologice fiind în acelaşi timp un punct de conservare şi cercetare.

Vom putea admira 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii în care vom și putea descoperi, admira și fotografia 40 de specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere, toate expuse într-un mediu similar celui natural, venind astfel ca o completare la ceea ce putem avea parte dacă vizităm Zoo Oradea. 

Prin menţinerea şi reproducerea în captivitate a unor specii periclitate sau endemice din fauna locală (roşioara termală Scardinius racovitzai, care trăia numai în Rezervația naturală Pîrîul Peţea de la Băile 1 Mai), Vivariul poate contribui la conservarea acestora şi la eventuale repopulări în habitatul lor natural. Sînt expuse și alte specii periclitate sau care nu mai există decât în captivitate, din cauza degradării habitatelor. De exemplu, așa-numitul „rechin” Epalzeorhynchos bicolor, care avea habitatul natural în Asia de Sud Est și care a fost recent redescoperit într-un singur sit, este expus tot în ideea de a atrage atenţia că există şi această probabilitate de a dispărea habitatele naturale, iar acvariile ori grădinile zoo pot fi rezerve pentru supravieţuirea speciilor.

Pentru moment, vivariul va fi inaugurat în prezența oficialităților iar după obţinerea autorizaţiei de mediu pentru funcţionare va fi deschis pentru publicul larg. 

Între timp, notați-vă în agendă ce veți putea vizita într-o scurtă perioadă de timp în Oradea!

 

Paula Dreve