fbpx

Muzeul Țării Crișurilor deschide noi expoziții de bază

Armatei RomâneVizitatorii vor putea descoperi lucruri inedite din trecutul Crișanei.

 

21 August 2020

10:00

Consiliul Județean Bihor anunță că lucrările pentru amenajarea proiectului tematic al expoziției de bază a Muzeului Țării Crișurilor se află în stadiu avansat, iar o parte a acesteia va fi deschisă publicului curând.

Deocamdată vorbim despre Lapidariul din subsol și 3000 metri pătrați de spații expoziționale amenajate după proiectului arhitectului Wagner Péter. Etajul I se va prezenta publicului vizitator sub forma unui ansamblu unitar, ce va încorpora secțiile Științele Naturii, Arheologie și o parte a celei de Istorie. Cele trei secții cuprind expoziții permanente, ce presupun o serie de rezolvări grafice și expoziționale specifice, motiv pentru care inaugurarea se va face etapizat.

În ciuda situației generată de pandemia COVID-19, considerăm că putem să stabilim etape ale inaugurării lapidariului și etajului I. Conferințele de presă le vom organiza sub genericul „Pașii revenirii acasă”, ce semnifică, din punctul nostru de vedere, pașii pe care i-am parcurs prin revenirea la noi înșine ca instituție muzeală deschisă și publicului.

Aurel Chiriac, directorul MȚC

A fost stabilit și un calendar al deschiderii expozițiilor, astfel:

  • 25 August 2020 – Lapidariul
  • 08 Septembrie 2020 – Științele Naturii
  • 17 Septembrie 2020 – Arheologie, Ev Mediu

Expozițiile se anunță interesante și interactive, în săli vor exista touchscreen-uri cu informații, reconstituiri fizice și 3D.

Lucrările la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor se execută în baza unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a contractului este de 21.645.912,92 lei din care proiectarea, execuția lucrărilor la etajul I și exterior (gard, parcare, amfiteatru, amenajare curte) este 19.325.244,94 lei.