fbpx

Nou în Oradea: intervenții laparoscopice gratuite în Spitalul Pelican

Util de știut de fiecare dintre noi. 

 

04 Mai 2017 

17:13

Vești bune pentru pacienții din Oradea, Bihor și nu numai din partea Spitalului Pelican.

Începând cu data de 15 Mai 2017 și până la finele acestui an, grație contractului deținut cu Casa de Asigurări de Sănătate, în secția de ortopedie și traumatologie, sub atenta îngrijire a opt medici primari și o linie de gardă este non – stop, vor fi efectuate, tuturor bolnavilor care au asigurări, operații gratuite de fracturi, fie ele de șold, inclusiv acelea care au nevoie de protezare, fracturi de femur, de tibie, ale membrului superior ori inferior.

Vestea bună este că pacienții, odată internați în Spitalul Pelican, pentru o astfel de intervenție, nu vor mai avea de achitat alte cheltuieli, nici de intervenție, nici de spitalizare ori de alte materiale necesare intervenției chirurgicale.

În plus, pe lângă intervențiile de fracturi, tot în Pelican, medicii ortopezi desfășoară și intervenții chirurgicale de artroscopii, protezări, proteze tumorale, transplant de cartilaj articular, operații pe umăr. Intervenții care sunt efectuate doar în Spitalul Pelican și în alte puține spitale din țara noastră, implicit din Europa.

Vești bune sunt și pentru pacienții care ajung să fie diagnosticați cu apendicită. Și aceștia, tot în Pelican, pot beneficia gratuit de intervenții laparoscopice. Singura mențiune de făcut este că totul se desfășoară în limita locurilor (paturilor) disponibile.

Ca noutate, în Spitalul Pelican din Oradea, o echipă de medici urologi condusă de profesorul universitar dr. Doru Maghiar și dr. conferențiar Bogdan Pătruț, medic primar urolog în Institutul  Oncologic din Cluj – Napoca, efectuează intervenții de prostatectomie radicală laparoscopică pentru cancer de prostată și nefrectomii parțiale laparoscopice pentru cancerul renal.

În chirurghie, actualmente, în Spitalul Pelican, aproximativ 80% dintre intervenții sunt efectuate laparoscopic.

Orice ar fi în abdomen, chiar dacă este un ulcer perforat, o splină ruptă, prima noastră intenție este de a rezolva cazurile laparoscopic. Binențeles că sunt anumite limite. Cancerul colo-rectal îl facem în procent de 80% laparoscopic.

detaliază medicul chirurg Adrian Maghiar.

Și tot laparoscopic se operează sarcinile extra uterine rupte, tumorile de ovar, cele uterine, histerectomiile, intervențiile pentru fibroame mari, iar chisturile ovariene de 10 – 20 de centimetri, în proporție de 99%, se pot face laparoscopic. În afară de nașteri, patologia ginecologică este operată, aproximativ 80%, tot laparoscopic au mai adăugat reprezentanții Pelican.

Noutatea este dată de faptul că se intervine laparoscopic și că se poate desfășura și în Oradea. În luna Februarie 2017, spitalul a achiziționat o aparatură 3D care susține actul medical și oferă o acuratețe foarte mare.

Câteva dintre avantajele date de intervenția laparoscopică sunt:

  • durata mai scurtă a intervenției
  • recuperarea este mai rapidă
  • spitalizarea mai scurtă decât în cazul unei intervenții „clasice”
  • suportabilitatea este mai mare, durerile sunt mult mai puțin intense
  • are șanse mult mai mici de a se rupe vs. o operație clasică

Important de știut și de luat în calcul este faptul că pacientul are dreptul de a solicita Ambulanței serviciul de transport de la Spitalul de Urgență la Spitalul Pelican, fără alte taxe suplimentare, acesta fiind unul dintre drepturile bolnavului.

În conferința de presă de astăzi, 04 Mai 2017, dr. Adrian Maghiar a mai anunțat că Spitalul Pelican este un centru de excelență în chirurgia obezității, un număr foarte mare de persoane, peste 500 de cazuri, care au dorit să piardă nu 10 ori 20 de kilograme, ci poate 50 – 70, au apelat la serviciile unității, rezultatele fiind de succes.

Spitalul Pelican din Oradea este, conform catalogării Ministerului sănătății, de categoria a doua, adică are echivalentul unui spital județean, clasificare care este dată unei unități medicale în funcție de cât de complexe sunt intervențiile chirurgicale pe care le efectuează, specialități, implicit în funcție de dotarea existentă.

În curând, odată cu ziua de cinstire a Sfintei Parascheva, Spitalul Pelican va și aniversa 10 ani de la deschidere, 10 ani de tratamente, intervenții, analize, imagistică, timp în care sute de mii de pacienți au beneficiat de serviciile cadrelor medicale.

 

Ioana Mădălina Ștefănică