fbpx

O fântână arteziană din piatră masivă este montată în fața Vulturului Negru. FOTO

fantana artezianaÎn ciuda vremii reci, modernizările continuă în Oradea. 

 

25 Octombrie 2015

08:25

Patru fântâni arteziene, din piatră masivă, vor fi montate în Piața Unirii, mai exact în platoul oval din fața Vulturului Negru.

Una dintre acestea a început a fi montată și este compusă din aproximativ 100 de elemente, așadar necesită multă atenție. Munca este atât de migăloasă încât lucrările de montare a unei singure fântâni sunt de 2 – 3 săptămâni, iar cele de asamblare chiar și două luni.

Montarea unei fântâni presupune mare atenție, deoarece fiecare fântână este compusă dintr-un număr de aproximativ 100 de elemente, care vin montate în poziția finală element cu element și fixate definitiv prin injectare de beton în interiorul structurii fântânii.

Artezienele au fost comandate, conform modelului stabilit în planul de modernizare a Pieței Unirii, în Italia. Primele elemente au fost aduse în Oradea la început de Octombrie 2015, iar restul vor ajunge pe măsură ce activitățile avansează.

Pentru realizarea fântânii s-a realizat un șablon cu atâtea elemente câte are o fântână, iar în locul șablonului se montează piatră cu piatră, urmând ca la final, precum elementele unui puzzle, să se realizeze fântâna arteziană.

Munca de asamblare este desfășurată de o echipă de muncitori italieni, iar termenul de finalizare a lucrărilor este sfârșitul anului curent. La final, informează Primăria Oradea, orașul nostru va avea una dintre cele mai moderne piețe publice din țară.

Ioana Mădălina Ștefănică

Proiect platou cu fantani arteziene

fantana arteziana

IMG_3396

IMG_3403

IMG_3395

IMG_3401