fbpx

O nouă expoziție în Muzeul Orașului Oradea: „Matia Corvin – Viața la Curtea Regală”

Descoperim Evul Mediu.

 

28 Noiembrie 2019

13:00

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, din Cetate, găzduiește pentru următoarele 6 luni o expoziție interactivă deosebită, dedicată regelui Matia Corvin, sub denumirea „Matia Corvin – Viața la Curtea Regală”.

Începând din 29 Noiembrie, ora 16:00, vizitatorii de toate vârstele au posibilitatea să descopere fragmente importante din viața cotidiană a acestei curți regale renumite în perioada Evului Mediu, readusă în actualitate cu ajutorul figurinelor tridimensionale. În plus, copiii se pot bucura de jocuri și jucării medievale pe care le pot testa, acestea fiind concepute din materialele vremii, aflate la pol opus față de tehnologia la care cei mici au acces în prezent.

Expoziția este una deosebită datorită faptului că ilustrează o perioadă a Evului Mediu într-un mod neconvențional, în formă tridimensională, fiind utilizate și efecte vizuale și sonore. Personajul central este regele Matia Corvinul, o personalitate cu calități multiple, prototipul omului renascentist (omul universal), cultivat, diplomat etc. În jurul lui a prins viață faimoasa curte domnească renascentistă regală de la Buda.

Figurile prezentate în expoziție sunt organizate în cinci scene tematice (umanismul – religia – științe; artele; arhitectura, sculptura, pictura; războaiele purtate și Armata Neagră; curtea regală și diplomația în evul mediu, precum și muzica și iubirea).

Prezentarea scenelor tematice reprezentative domniei lui Matia Corvin este rezultatul colaborării unei echipe de specialiști și este realizată pe baza unor documente istorice autentice. Configurațiile și costumele medievale au fost realizate cu ajutorul istoricilor, textele explicative și literare au fost redactate cu aportul istoricilor literari, cele 28 de figuri umane au fost modelate în tehnica cu silicon, iar obiectele care împodobesc interioarele au fost realizate în ateliere specializate de alți specialiști: scenograf-designer, sculptor, cioplitori de lemn, armurier, confecționeri de pălării și de peruci.

Expoziția poate fi văzută de Marți până Duminică, între orele 09:00 – 17:00. Prețul unui bilet este de 10 lei/persoană (adult/copil).