fbpx

O nouă premieră națională la Teatrul Regina Maria: „Creștini”, de Lucas Hnath

O piesă despre viața de zi cu zi.

 

22 Octombrie 2019

13:30

 

Teatrul Regina Maria ne invită la cea de a doua premieră a Trupei Iosif Vulcan din stagiunea 2019/2020, o premieră națională: „CREȘTINI” de Lucas Hnath, în regia lui Radu Iacoban. Premierele vor avea loc în zilele de Marți, 29 Octombrie, și Miercuri, 30 Octombrie, de la ora 19:00, în Sinagoga Neologă Zion.

Lucas Hnath este un dramaturg american contemporan, asistent universitar al Departamentului de Scriere Dramatică din cadrul Universității New York. Textele sale au câștigat numeroase nominalizări și premii din care amintim: Premiul Obie, pentru excelență în scriere dramatică, în anul 2016, pentru piesele „Red Speedo” și „The Christians” (Creștini); Premiul Drama Desk, în anul 2016, pentru cea mai bună piesă de teatru („Creștini”) și premiul Tony, în anul 2017, pentru cea mai bună piesă de teatru („Casa unei păpuși”, partea a II-a). Spectacolul „Creștini”, în regia lui Les Waters, a avut premiera absolută în anul 2014 în cadrul Humana Festival of New American Plays și premiera din New York la Teatrul Playwrights Horizons, în august 2015.

Cum însuși autorul mărturisea pentru Playwrights Horizons, „Creștini” este o piesă inspirată din viața de zi cu zi, fără a avea însă la bază un caz concret similar. Este o reflectare lucidă asupra unei teme universale – credința și dezvăluie resorturile atât de personale, intime și unice prin care fiecare individ se raportează la ea.

Astăzi este o zi importantă pentru congregația Pastorului Paul. Biserica pe care o conduce are „sute de locuri, săli de clasă pentru școala duminicală și o cristelniță de mărimea unei piscine”, iar el se află acum în fața enoriașilor pentru a le spune că, astăzi, toate costurile acestor construcții sunt achitate. Paul are însă și alte vești, care nu se încadrează în tiparul cu care este obișnuită comunitatea de credincioși.

Deși intriga din «Creștini» este cât se poate de limpede, piesa este construită dintr-o serie de argumente contradictorii. Niciunul dintre ele nu este câștigător. Nu există nicio rezolvare. Și lipsa unei soluții, poate crea o stare de agitație și disconfort. Dar, cu puțin exercițiu, putem să găsim și bucuria de a trăi fără certitudini. Și poate în mijlocul acestei agitații, a căutării, vom descoperi ceva mai complex și mai adevărat decât ne-am fi imaginat.

spune Lucas Hnath

Regia spectacolului aparține regizorului, actorului și dramaturgului Radu Iacoban, care și-a asumat și traducerea textului din limba engleză și care se află la prima colaborare cu Trupa Iosif Vulcan. Partea de scenografie și video este realizată de scenograful Tudor Prodan. Sound design-ul a fost creat de Aida Šošić, iar light design-ul poartă semnătura lui Lucian Moga.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Richard Balint (Pastorul Paul), Adela Lazăr (Elizabeth), Petre Ghimbășan (Jay), Răzvan Vicoveanu (Joshua), Anda Tămășanu și Maria Teișeanu (Jenny).

Spectacolul este nerecomandat adolescenților cu vârste mai mici de 14 ani. Biletele pentru reprezentațiile din 29 și 30 Octombrie sunt aproape epuizate, dar veți avea ocazia să vedeți piesa în 06 și 07 Noiembrie, de la ora 19:00, dar și în 14 și 15 Decembrie, de la aceeași oră.

Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de Marți până Vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00 și Sâmbăta între orele 10:00 – 13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete sunaţi la numărul de telefon: 0372/368.475