fbpx

O parte din oradeni sunt trasi la raspundere de Primarie

primaria oradeaCu instala╚Ťii sau f─âr─â, acestei probleme trebuie s─â ├«i d─âm socoteal─â.

 

23 Iulie 2013

17:06

Conform ultimelor informa╚Ťii Direc┼úia Economic─â din cadrul Prim─âriei Oradea a ├«nceput transmiterea de notific─âri persoanelor fizice care au cl─âdiri declarate f─âr─â instala┼úii dar de┼úin contracte pentru furnizare de utilit─â┼úi, precum energie electric─â, canalizare menajer─â.

Lor le este cerut s─â compleze ┼či s─â depun─â un act ce prive╚Öte dotarea cu instala┼úii a cl─âdirii pe care o de┼úin. Documentul va trebui pus ├«n acela┼či plic cu adresa de notificare, completat pe proprie r─âspundere ╚Öi depus sau transmis Prim─âriei Oradea, prin po┼čt─â p├ón─â la data de 30 Septembrie 2013, dup─â care Prim─âria Oradea va ├«ncepe verific─ârile ├«n teren la to╚Ťi cei care au fost notifica╚Ťi.

Declara╚Ťia trebuie completat─â ╚Öi depus─â indiferent dac─â imobilul este dotat sau nu cu instala╚Ťii, pentru c─â numai ├«n acest fel proprietarul imobilului poate confirma sau nu situa╚Ťia existent─â.┬áConform declara╚Ťiei directorului executiv al Direc╚Ťiei Economice din Prim─âria Oradea, Eduard Florea:

Echiparea cu toate cele patru categorii de instala┼úii a cl─âdirilor de┼úinute de persoane fizice influen┼úeaz─â modul de calcul ┼či implicit nivelul impozitului pe cl─âdiri datorat de acei proprietari.

Obliga┼úia de declarare a oric─âror modific─âri patrimoniale, care are implica┼úii fiscale, este a contribuabililor. De aceea apel─âm la d├ón┼čii pentru a-┼či auto-verifica dotarea cl─âdirilor de┼úinute┬á cu instala┼úii ┼či dac─â sunt ├«ntrunite toate condi┼úiile, s─â prezinte la prim─ârie documentelor pentru ├«ncadrarea cl─âdirilor ├«n categoria cl─âdiri cu instala┼úii.

La completare cet─â╚Ťenii vor avea criterii clare privind recuno┼čterea dot─ârii cl─âdirii cu instala┼úii, respectiv:

  • instala┼úie de ap─â – dac─â au conducte de ap─â ├«n interiorul cl─âdirii, indiferent de surs─â – re┼úeaua public─â sau surs─â natural─â: pu┼ú, f├ónt├ón─â sau izvor
  • instala┼úie de canalizare – dac─â cl─âdirea este racordat─â la re┼úeaua public─â de canalizare, prin contract ├«ncheiat cu Compania de Ap─â Oradea
  • instala┼úie electric─â – dac─â au cablaje electrice ├«n interiorul cl─âdirii, indiferent de sursa energiei electrice – re┼úeaua public─â sau sursa proprie de producere – grup electrogen, microcentral─â
  • instala┼úii de ├«nc─âlzire – dac─â ├«nc─âlzirea se face prin calorifere, convectoare sau conducte ├«n pardoseala/pere┼úi, indiferent de combustibilul folosit

Pentru ca o cl─âdire s─â fie ÔÇ×cu instala╚ŤiiÔÇŁ, trebuie s─â de╚Ťin─â toate cele patru categorii de instala╚Ťii. Pentru informa┼úii suplimentare pute╚Ťi apela numerele de telefon: 0259. 40. 88. 57 sau 0259. 40. 88. 36.

 

Andrei Marcu