fbpx

OPC a verificat calitatea bauturilor alcoolice

romÎn această lună au fost sub lupa inspectorilor de protecția consumatorului băuturile alcoolice.

 

17 Octombrie 2013

13:56

Între 07 – 11 Octombrie 2013 inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au întreprins o campanie de verificare a calității, modului de etichetare și comercializare a băuturilor spirtoase. 37 de persoane juridice au fost în vizor de această dată. Deficiențele majore au constat în:

  • Etichetarea necorespunzătoare a băuturilor spirtoase, fiind utilizate denumiri precum „băutură spirtoasă cu aromă de rom”, „băutură spirtoasă cu aromă de vodka”, „băutură spirtoasă cu aromă de brandy” sau cu prezentări sub forma „băutură spirtoasă obţinută din alcool etilic de origine agricolă de cea mai bună calitate, îmbinată cu aromă de vodka” sau „băutură spirtoasă cu diferite/multiple arome” – vodcă, brandy, rom, rachiu, ceea ce contravine prevederilor legislaţiei în vigoare
  • Utilizarea sintagmelor care sugerează că produsul este unul tradițional, fără ca băutura să fie înregistrată ca produs tradițional
  • Comercializarea produselor cu etichetare incompletă conform cerințelor privind etichetarea alimentelor (date producător/distribuitor, listă ingrediente, etc.)
  • Neafişarea preţurilor cu amănuntul şi a preţurilor pe unitatea de măsură
  • Neafişarea datelor de identificare de la Registrul Comerțului

32 dintre cei controlați au prezentat abateri, fiindu-le emise procese verbale și date amenzi în valoare de 92.000 de lei. În cazul în care constatați o neregulă, de orice natură, a unui produs sau bun cumpărat vă puteți adresa CJPC personal sau prin expedierea unei petiții la adresa Oradea, strada Sucevei, nr.4/A, prin fax: 0259. 431. 817, prin email: bihor@opc.ro sau reclamatii.bihor@opc.ro.

 

Ioana Mădălina Ștefănică