fbpx

Oradea a primit aviz favorabil pentru extinderea Aeroportului

dragnea popa mangVești mai mult decât bune pentru orădeni: aeroportul va fi extins.

 

27 Aprilie 2013

08:02

Ieri, 26 Aprilie 2013,┬áComitetul de monitorizare pentru POS Transport a dat und─â favorabil─â extinderii aeroportului Oradea, care de c├ó╚Ťiva ani se afl─â ├«ntr-o situa╚Ťie incert─â.┬á

Acum c├óteva clipe, am vorbit cu Marcel Bolo┼č, directorul general al Autorit─â┼úii de Management pentru Programul Operational Sectorial de Transport. A participat la negocieri ┼či mi-a confirmat c─â avizul de principiu a fost dat. Cu acest aviz, finan┼úarea e aproape cert─â

a declarat Pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean, Cornel Popa.

Această dezvoltare s-a dorit a fi realizată în 2 etape, prima fiind deja încheiată, cea referitoare la extinderea terminalelor pentru pasageri.

În ceea ce privește a doua etapă, se va extinde pista de decolare-aterizare de la 1.800, la 2.100 m, astfel încât să poată fi utilizată de aeronave Boeing 737, cu până la 180 de pasageri; vor fi executate lucrări la sistemul balizaj luminos pentru categoria II de operare:

  • sistemul de alimentare cu energie electric─â
  • sistemul de telecomand─â pentru sistemul de balizaj
  • sistemul de iluminat pentru platforma a de ├«mbarcare, debarcare

Totodat─â se dore╚Öte┬áextinderea platformei ┼či depozitului de combustibil astfel ├«nc├ót s─â devin─â unul regional. Mai mult ├«n paralel cu proiectul extinderii pistei, au fost f─âcute demersuri la Comisia European─â pentru implementarea unei scheme de ajutor cu scopul de a ├«nfiin┼úa noi destina┼úii pentru plecare/sosire pe ┼či de pe Aeroportul Oradea. Sprijinul financiar a fost cerut pentru ├«ncurajarea companiile aeriene┬ás─â opereze ╚Öi la Oradea, prin deschiderea unor destina┼úii noi, chiar dac─â ├«n primii ani costurile ar fi mai mari. Ajutorul ar fi acordat pe o perioad─â de maximum cinci ani.

Ioana M─âd─âlina ╚śtef─ânic─â