fbpx

Oradea a primit aviz favorabil pentru extinderea Aeroportului

dragnea popa mangVești mai mult decât bune pentru orădeni: aeroportul va fi extins.

 

27 Aprilie 2013

08:02

Ieri, 26 Aprilie 2013, Comitetul de monitorizare pentru POS Transport a dat undă favorabilă extinderii aeroportului Oradea, care de câțiva ani se află într-o situație incertă. 

Acum câteva clipe, am vorbit cu Marcel Boloş, directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operational Sectorial de Transport. A participat la negocieri şi mi-a confirmat că avizul de principiu a fost dat. Cu acest aviz, finanţarea e aproape certă

a declarat Președintele Consiliului Județean, Cornel Popa.

Această dezvoltare s-a dorit a fi realizată în 2 etape, prima fiind deja încheiată, cea referitoare la extinderea terminalelor pentru pasageri.

În ceea ce privește a doua etapă, se va extinde pista de decolare-aterizare de la 1.800, la 2.100 m, astfel încât să poată fi utilizată de aeronave Boeing 737, cu până la 180 de pasageri; vor fi executate lucrări la sistemul balizaj luminos pentru categoria II de operare:

  • sistemul de alimentare cu energie electrică
  • sistemul de telecomandă pentru sistemul de balizaj
  • sistemul de iluminat pentru platforma a de îmbarcare, debarcare

Totodată se dorește extinderea platformei şi depozitului de combustibil astfel încât să devină unul regional. Mai mult în paralel cu proiectul extinderii pistei, au fost făcute demersuri la Comisia Europeană pentru implementarea unei scheme de ajutor cu scopul de a înfiinţa noi destinaţii pentru plecare/sosire pe şi de pe Aeroportul Oradea. Sprijinul financiar a fost cerut pentru încurajarea companiile aeriene să opereze și la Oradea, prin deschiderea unor destinaţii noi, chiar dacă în primii ani costurile ar fi mai mari. Ajutorul ar fi acordat pe o perioadă de maximum cinci ani.

Ioana Mădălina Ștefănică