fbpx

Oradea detine aparatura medicala unica in Romania si Europa de Est. FOTO

DSC_0034Aparatur─â modern─â pentru Spitalul de Urgen╚Ť─â Oradea.┬á

 

25 August 2014

16:35

Gheorghe Carp, directorul Spitalului Jude╚Ťean de Urgen╚Ť─â Oradea, a prezentat ast─âzi, 25 August 2014, cea mai nou─â achizi╚Ťie a unit─â╚Ťii spitalice╚Öti: o┬áinstala┼úie radiologic─â digital─â, cu un post grafie de tip Discovery XR 656, seria 110851.

Acest aparat are posibilitatea de a efectua expuneri tridimensionale în aplicaţii pulmonare, medicii putând da astfel un diagnostic complet, fără a fi necesară expunerea la computer tomograf.

Aparatul a fost produs ├«n 2014, iar pre╚Ťul de achizi╚Ťie a fost de┬á1.449.051,60 lei, TVA inclus. Sumele necesare efectu─ârii investi╚Ťiei au provenit din bugetul propriu al spitalului dar ╚Öi de la bugetul local.

Instala┼úia ofer─â mai multe imagini anatomice ├«ntr-o singur─â rotire ┼či ├«ntr-o doz─â mic─â de radia┼úie, inclusiv ale pieptului, abdomenului, extremit─â┼úilor ┼či coloanei vertebrale.

Din cele transmise, instala╚Ťia radiologic─â digital─â este unic─â ├«n Rom├ónia dar ╚Öi Europa de Est. ├Äntre 100 – 120 de pacien╚Ťi┬ánecesit─â zilnic┬átratamente┬ácu acest tip de aparat.

Prin intermediul acestui aparat sunt eliminate structurile care se suprapun ┼či se permite o mai bun─â vizualizare a anatomiei dinspre partea din fa┼ú─â spre partea din spate.

Vechiul dispozitiv utilizat de c─âtre medicii speciali╚Öti ai Spitalului Jude╚Ťean era vechi de aproximativ 20 de ani. ├Änlocuirea lui cu unul performant a fost mai mult dec├ót necesar─â.

În perioada următoare, aparatul va fi suspus unor teste, iar personalul instruit spre a-l folosi prin intermediul unor cursuri de calificare.

 

Ioana M─âd─âlina ╚śtef─ânic─â