fbpx

Oradea se uneste cu Sanmartinul

Ilie BolojanMarea Unire anunțată în 2014: Oradea & Sânmartin.

 

20 Februarie 2014

17:58

Atât Ilie Bolojan, primarul Oradiei, cât și Lucian Popuş, primarul Sânmartinului, speră ca în ziua de 01 Ianuarie 2016 cei care astăzi se numesc locuitori ai comunei Sânmartin să se poată numi orădeni.

Astăzi, 20 Februarie 2014, a avut loc o conferință de presă în care cei doi edili și-au exprimat dorința de fuziune a Oradiei cu Sânmartinul. La baza acestei idei stă însăși nevoia de dezvoltare și extindere a celor două localități. Ceea ce se dorește prin această alipire teritorială este:

  • atragerea de investitori și investiții
  • punerea în valoare a potențialului local
  • creșterea forței de muncă
  • dezvoltarea infrastructurii
  • eficientizarea serviciilor publice

Municipiul Oradea a ajuns la o oarecare limită de dezvoltare și va consuma practic în următorii ani aproape toate terenurile pe care le are la dispoziție. De aceea fuziunea cu Sânmartinul oferă terenuri suplimentare pe care le deține atât Primăria cât și locuitorii din Sânmartin și care vor fi puse la dispoziția celor care doresc să investească, sau doresc să se dezvolte în Oradea, Sânmartin și județul Bihor.

se menționează în comunicatul de presă emis de municipalitatea orădeană.

Mai mult decât atât unirea celor două unități ar presupune o dezvoltare și exploatare mai eficientă a resurselor de apa geotermală, astfel încât Sânmartinul, Băile Felix și Băile 1 Mai să devină adevărate puncte de atracție pentru turiști:

Vrem să punem în valoare resursa de apă geotermală, deci turismul balnear din Sânmartin, 1 Mai și Băile Felix, arhitectura acestui oraș și să potențăm acest mix de turism în așa fel încât, în anii următori, să creștem facilitățile de turism din Oradea și Sânmartin, să avem o dezvoltare și pe acest domeniu mult mai importantă decât am avut până acum. Iar în final să ajungem să fim recunoscuți drept capitala turismului balnear românesc, atât pentru turiștii din România cât și pentru turiștii care vin din afara țării.

a declarat Ilie Bolojan.

Lucian Popuș a fost cel care a prezentat și modul în care această fuziune se dorește a avea loc:

  • în Martie va avea loc întocmirea documentației necesare procedurii de fuziune
  • în Mai se va înainta Consiliului Local proiectul fuziunii
  • în perioada Mai – Noiembrie va avea loc informarea populației
  • în Noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale, va avea loc referendumul

După ce acești pași vor fi îndepliniți, în funcție de votul cetățenilor, va fi notificat și Guvernul României cu privire la dorința de unire a Oradiei cu Sânmartinul.

Exceptând avantajele menționate mai sus, Lucia Popuș a fost de acord cu această inițiativă tocmai pentru că va spori comunei sale șansa de atragere a fondurilor nerambursabile și implicit de dezvoltare, și, foarte important, cele două stațiuni Băile Felix – Băile 1 Mai nu se vor distruge, crescând astfel și oportunitățile de realizare a mult doritului Aquapark Băile Felix.

Mai mult toate satele ce aparțin acum de Sânmartin se vor transforma automat în cartiere ale Oradiei, continuându-se investițiile în rețelele de energie termică, apă şi  canalizare, energie electrică respectiv asfaltare.

Cu toate acestea mai sunt și niște vești nu tocmai pozitive pentru cei care în câțiva ani vor avea buletin de municipiu Oradea:

Timp de zece ani după 2016, aceste impozite vor rămâne la cotele actuale de impozitare, iar în următorii 5 ani vor crește progresiv până vor ajunge la nivelul impozitelor din municipiul Oradea.

Ioana Mădălina Ștefănică

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *