fbpx

Oradea Smart City, proiectul de informatizare a municipiului a fost lansat!

ce este ce înseamnăOradea evoluează tehnologic! 

 

14 Iulie 2016

16:30

După ce la început de an Primăria anunța că se pregătește de punerea în aplicare a proiectului SMART CITY, iată că acum, în 14 Iulie 2016, a fost prezentat partenerul care va ajuta urbea să fie cu adevărat „inteligentă”.

Compania Asociaţia Cluj IT este cea care va sprijini municipalitatea în implementarea „Strategiei de informatizare a municipiului Oradea 2016 – 2020”.

Pentru viitor, Primăria Oradea are două obiective ce vizează informatizarea: unul general şi obiectivele SMART.

Mai întâi, prin obiectivul general, se dorește ca Oradea să aibă un sistem informatic ce urmează să cuprindă toate datele existente în cadrul primăriei şi serviciilor subordonate. De aici încolo, sistemul va fi capabil să genereze informaţiile în manieră corectă, promptă, şi astfel să transforme oraşul într-un SMART CITY.

În acest caz, obiectivele SMART se conturează foarte clar şi au fost stabilite concret de conducerea municipalității:

 • Oradea, primul oraș complet WiFi din România (după modelul Luxemburg)
 • E-Services, scăderea volumului de hârtie consumată și creșterea eficienței (plăţi online, eliberarea de acte şi avize prin e-mail-uri etc.)
 • Aderarea la o organizație/alianță de tip smart city pentru schimb de informații
 • Cele mai bune servicii publice prin utilizarea de instalații și echipamente IT (fluidizarea traficului, iluminat public inteligent, transport public inteligent etc)
 • Participare activă (e-participation): îmbunătățirea continuă a softului, căutarea unor soluţii pentru creşterea nivelul de participare pe baza datelor actuale  
 • Orașul bazelor de date unice. Interconectarea cu bazele de date ale diferitelor structuri deconcentrate sau locale
 • Oradea, cel mai sigur oraș din România (continuarea investiţiilor în reţeaua de supraveghere și valorificare a informațiilor prin digitalizarea imaginilor)

Totodată, se mai dorește: 

 • un centru de monitorizare a traficului pentru transportul în comun
 • panouri de informare pentru călători, un sistem de iluminat inteligent care să funcţioneze pe bază de LED-uri, cu telegestiune şi economizatoare de energie
 • sisteme integrate de infromaţii cu prestatorii de servicii locali
 • un centru de date modern, cu echipamente şi softuri de management pentru primărie şi consiliul local

Şcolile urmează şi ele să fie dotate cu sisteme IT, atât pentru materile didactice, cât şi pentru vărsarea şi comunicarea datelor; spitalele să aibă baze de date informatizate şi să poată comunica între ele. Mai mult, în caietul de sarcini este trecută şi implementarea unui sistem care să gestioneze instalaţiile clădirilor şi unităţilor spitaliceşti astfel încât costurile să se reducă.

În plus, în câţiva ani putem spune adio asociaţiilor de proprietari cu care suntem obişnuiţi. Edilii vor să îi specilizeze pe angajaţii asociaţiilor şi să realizeze dotări cu echipamente informatice de monitorizare şi control.

Putem spune că ne așteaptă un „viitor rupt din filmele SF” dar care nu este altceva decât „normalitate” pentru cetățenii din alte țări occidentale. Dacă vreți să citiți în detaliu despre proiect vă rugăm să dați click AICI

Perioada de implementare este de 6 luni, cu începere de la 01 Iunie 2016, iar schema smart city o regăsiți în imaginea de mai jos.

Laura Luțai

oradea smart city