fbpx

Orădenii coproprietari care spun „da” renovării clădirilor nu vor fi supraimpozitați!

Cum poți evita supraimpozitarea când ești coproprietar?

 

08 Iulie 2017

14:39

Coproprietarii clădirilor aflați în indiviziune care doresc renovarea clădirii neîntreținute, dar nu dețin acordul celorlalți coproprietari, pot opta pentru plătirea taxei de reabilitare și preluarea de către Municipiul Oradea a lucrărilor de reabilitare a imobilului conform HG  503/22.06.2017.

Astfel, coproprietarii pot achita suma cotei ce le revine din lucrările de schimbare la față a clădirii, urmând ca aceștia să beneficieze de o majorare a impozitului pe clădire de 0%, în timp ce restul coproprietarilor vor avea parte de o majorare de 500%.

Pentru a putea beneficia de prevederile HG 503/22.06.2017, coproprietarul trebui să prezinte Primăriei Oradea documente justificative privind cota de proprietate și schița imobilului, CF, acte de dezmembrare pentru a i se putea stabili procentul aferent din lucrările de reabilitare comună. După ce Direcția Patrimoniu Imobiliar stabilește suma care îi revine, coproprietarul va depune o declarație fiscală la Direcția Economică prin care susține că este de acord să achite taxa de reabilitare, având termen de achitare data de 30 Noiembrie.

Dacă proprietarii decid de comun acord să reabiliteze imobilul înaintea demarării lucrărilor de către Primăria Oradea, sumele achitate cu titlu de taxă de reabilitare se vor restitui la solicitarea proprietarilor pe măsura executării lucrărilor.

În situația în care Primăria Oradea realizează lucrările de modernizare a clădirii, valoarea taxei de reabilitare se va regulariza pe baza situațiilor finale de lucrări.

 

Diana Maria Danciu