fbpx

Ordinea eruptiei dentare

bebeErupţia dentară este procesul prin care dintele format în osul maxilar se deplasează spre creasta alveolară și apoi iese în cavitatea bucală prin gingie.

 

11 Iunie 2013

17:23

Dinţii de lapte încep să erupă în jurul vîrstei de 6 luni, primii fiind incisivii centrali inferiori. Urmează incisivii centrali superiori, apoi cei laterali superiori, şi în cele din urmă incisivii laterali inferiori. Astfel la vârsta de un an, toţi cei opt incisivi ar trebui să fie prezenți deja pe maxilare.

Între un an şi un an şi jumătate își va face apariția primul molar de lapte, apoi între un an şi jumătate şi doi ani caninii. Ultimii erup molarii secunzi temporari, după vârsta de doi ani. Dinţii de lapte sunt în număr de douăzeci: opt incisivi, patru canini, şi opt molari.

Aceasta e vârsta standard de erupţie, dar există şi variaţii, dinţii putând ieși mai devreme sau mai tîrziu, dar fără motiv de îngrijorare pentru părinţi.

Dinţii definivi se vor instala la împlinirea vârstei de șase ani, odată cu incisivii centrali inferiori. Tot atunci erupe şi primul molar definitiv, numit și molarul de şase ani. Acesta iese în spatele molarilor de lapte, așadar nu înlocuieşte nici un dinte de lapte. Mulţi părinţi nu ştiu că acesta este un dinte definiv și implicit un dinte foarte important, fiind primul molar definitiv.

După apariția centralilor inferiori urmează cea a incisivilor centrali, când prichindelul se apropie de şapte ani, apoi între şapte si opt ani vă vor da bătăi de cap (sau nu) incisivii laterali, superiori și inferiori.

În jurul vîrstei de 9 ani încep iasă premolarii permanenţi, care vor înlocui molarii de lapte, precum şi caninii.

Astfel în maxilarul superior primul care erupe este primul premolar permanent, la 9 ani, la 10 ani al doilea premolar permanent, iar la 11 ani caninul permanent superior.

În cazul maxilarului inferior e puţin diferit: la 9 ani erupe caninul permanent inferior, la 10 ani primul premolar, la 11 ani al doilea premolar.

La împlinirea vârstei de 12 ani din gingie își va face apariția al doilea molar definiv, în spatele molarului de 6 ani. Ultimul care își arată colțișorul e molarul de minte, după 15 – 16 ani, deși nu e exclus să-și facă apariția chiar și vârsta de 30 de ani.

Cu toate acestea părinţii trebuie să știe că dinţii de lapte, oricât de cariaţi ar fi, nu trebuie extraşi până în momentul în care dinţii definitivi sunt gata pentru erupţie. Aceasta din cauză că ei menţin spaţiul pentru dinţii definitivi. Dacă totuși se extrag cu mai mult de un an înaintea erupţiei dintelui definitiv, se aplică niște dispozitive speciale pentru menţinerea spaţiului, pentru ca dinţii învecinaţi să nu migreze şi să micşoreze locul aferent dintelui permanent. Mai multe despre îngrijirea dinților copiilor AICI.

În Oradea, de consultații, detartraje, înălbiri și tratamente stomatologice atât pentru copii cât și pentru adulți puteți beneficia în Cabinetul Stomatologic „Maxident”, Corneliu Coposu – 3, telefon 0745. 708. 184.

 

Dr. Alina Țenț

Medic dentist