Pâinici de casă, după o rețetă simplă
Deja se simte mirosul…
21 Septembrie 2019
15:00
Ingrediente necesare pentru 8 pâinici:
Pentru păinici:
650 g faină
400 ml lapte
40 g unt
20 g sare
25 g zahăr
65 g ulei
7 g drojdie uscată
Pentru decor:
o lingură de sare grunjoasă
o lingură de mac
o lingură de susan
1 galbenuş
Într-un vas, puneţi drojdia şi o hidrataţi cu laptele călduţ. Amestecaţi bine laptele cu drojdia cu mâna sau cu o spatulă, aproximativ 10 minute. Adăugaţi zahărul, untul moale, uleiul, făina şi sarea. Frământăm aluatul 10 minute, apoi îl punem la dospit, acoperit, într-un loc călduţ, pentru 40 de minute.
După 40 de minute, îl rupem în 8 bucăţi şi le lăsăm 5 minute să respire. Punem o foaie de copt în tavă, luăm fiecare pâinică, îi dăm o formă ovală şi o aşezăm în tavă să mai dospească 20 de minute. Acoperim pâinicile cu un prosop. Când sunt gata dospite, le crestăm în două, trei locuri, le ungem cu gălbenuş de ou, presăram sare grunjoasă, mac, susan sau ce ne place.
Le punem la copt pentru 20 de minute, la o temperatură de 170 de grade Celsius, la programul avand elementul încălzitor superior, plus elementul încalzitor inferior şi ventilaţie.
Poftă bună!
Monica Marton